Új rendelet: családi állapotra vonatkozó adatokat gyűjt be a NAV

A magánszemélyek családi jogállására vonatkozó adatok szolgáltatására kötelez egyes adatkezelőket a nemrégiben kihirdetett 470/2021. kormányrendelet.

A rendelet a Magyar Államkincstár (MÁK), a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK), az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKF) és az elektronikus anyakönyvi nyilvántartást működtető szerv számára előírja, hogy az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényben meghatározott adatszolgáltatásokon kívül az állami adó- és vámhatóság (NAV) részére elektronikus úton a magánszemélyek családi jogállására vonatkozó adatokat szolgáltasson.

A rendelkezés célja, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben (szja-törvény) a családi jogálláshoz fűződő kedvezmények jogosultjairól az adóbevallási tervezet összeállításához, illetve az ellenőrzéshez a NAV saját adatbázissal rendelkezzen.

A jelenleg hatályos szja-törvényben a családi kedvezményre jogosultság, a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, az első házasok kedvezménye kapcsolódik a családi jogálláshoz (gyermeket eltartó, eltartott, házastársi, élettársi kapcsolatban élő, elvált stb.), de várhatóan a 2021. évi adó-visszatérítés is erre támaszkodik majd. Ezeket a kedvezményeket a magánszemélyek nyilatkozat alapján érvényesíthetik, amely az adóbevallási tervezet összeállításakor többnyire nem ismert a NAV számára, illetve adott esetben jogosulatlan igénybevételre is módot ad.

Az említett kormányrendelet által előírt adatszolgáltatás egyrészt az adózóknak is kedvező, mert várhatóan csökkenti az adóbevallási tervezetek javításának szükségességét, másrészt megkönnyíti a NAV ellenőrzésre, jogosulatlan igénybevételek kiszűrésére irányuló munkáját - írja az Adózóna.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!