Szakértők szerint még veszélyesebbé válhat a delta variáns az oltatlanok miatt

Szakértők szerint amennyiben nem veszik fel még többen a koronavírus elleni vakcinát, a delta variáns tovább mutálódhat, még veszélyesebb törzsek alakulhatnak ki - írja a Portfolio.

A következő variáns kialakulása már közel van, ha nem oltatjuk be magunkat mindannyian, ezt mondta Brett Giroir, a Trump-adminisztráció korábbi koronavírus-tanácsadója a CNN-nek. "Arra kérem az amerikai embereket, hogy értsék meg: ennek a vírusnak a legyőzéséhez mindenki védettségi szintjét javítanunk kell" – tette hozzá.

Amerikában, ahol szinte az összes friss megbetegedésért a delta variáns a felelős, a népesség mindössze 49,8 százaléka van teljesen immunizálva koronavírus ellen. Megfelelő védelem híján az esetszámok növekedő tendenciát mutatnak. A következő hetekben várható, hogy Amerika teljes területén a terjedés lesz az uralkodó, de a kevésbé átoltott területekre jellemző esetszámrobbanások nem jelennek majd meg ország azon részein, ahol magasabb az átoltottság.

A koronavírust az oltatlanok nagyon jó eséllyel el fogják kapni, mivel nagyon könnyen terjedő megbetegedésről van szó. Szerencsére az oltások a deltával szemben is erős védelmet nyújtanak.

A problémát Amerikában és világszerte is a gyermekek oltása jelenti: egyelőre nincsenek az EMA vagy a WHO által jóváhagyott oltás a 12 év alatti korosztály tagjainak számára. A gyerekek hamarosan visszaülnek az iskolapadba abban az évszakban, amikor valószínűleg a koronavírus előfordulása is gyakoribbá válik.

A koronavírus Amerikára gyakorolt hatását jól illusztrálja az elérhető intenzív terápiás ágyak száma: Arkansas államban 25 szabad intenzív ágy található, míg Mississippiben mindössze 6

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!