Parragh László: legyen kötelező a koronavírus elleni oltás

A gazdasági helyreállítás kérdéseit körüljáró mai konferencián Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kötelező koronavírus elleni oltás mellett érvelt, mint mondta: "az állam szerepét sokkal erőteljesebben kellene felfogni".

Kiemelte: a hazai vállalatok optimizmusa erősödött, a vállalatvezetők számára egyre fontosabb a fenntarthatóság, akár a profitmaximalizálás rovására is.

"A bizonytalanság nem tűnt el a piacokról, nem tudjuk, lesz-e negyedik hullám, meddig lehet az átoltottságot emelni, hogyan alakul az EU-val a viszony, és milyen lehet a bérpálya" - tette hozzá.

A Növekedés.hu beszámolója szerint a bizonytalanságok között említette az inflációt, ami "nálunk a legmagasabb, és nem vagyunk jó pályán."

"Megmosolyogtató, hogy vannak, akik szerint három hónap műlva lejjebb megy az infláció" - tette hozzá. Az MNB részéről túlzottnak nevezte az optimizmust, mert "a Covid súlyosan rongálta a fogyasztást, és most az elmaradt fogyasztások fűtik a gazdaságot, ahol egy túlfűtöttségi kockázat is jelen van". Kiemelte, hogy szerinte gyorsan lett kivezetve a Növekedési Hitelprogram, amit más hitelprogrammal pótolnak.

Hozzátette: a forintárfolyam öt év alatt 15 százalékot gyengült, ami emelte az exportot, de a versenyképességet javító lépéseket elodázhatta. A bérekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy azok növelése össztársadalmi cél, nem lehet csak kiadásként tekinteni rá. 

Következtetésként elmondta: olyan útkeresési szakaszba jutottunk, ahol felértékelődött az önellátás, és a fenntarthatóság.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!