Megjelent a kormányrendelet: fizetni kell a halasztható műtét előtti PCR-tesztért az oltatlanoknak

Pontosan szabályozta a kormány, kinek kell és kinek nem kell fizetnie a halasztható műtétek előtti PCR-tesztért.

A Magyar Közlönyben péntek délután megjelent kormányrendelet szerint a tervezhető fogászati ellátásra, az egészségügyi intézménybe a rehabilitációs ellátásra vagy a tervezhető invazív beavatkozásra jelentkező személy ellátásának feltétele,

  • hogy védett a koronavírus ellen,
  • a 48 óránál frissebb, negatív PCR-teszt,
  • vagy a beavatkozás napján végzett, negatív teszt.

Ugyanezek a feltételek vonatkoznak arra is, aki kíséri a beteget.   

Csak akkor lesz ingyenes a tesztelés ha beteg 

  • kiskorú,
  • a páciensnél felmerül a fertőzés gyanúja,
  • vagy a szakorvosi vélemény alapján nem kaphat vakcinát.

Szintén nem kell fizetnie a PCR-tesztért annak, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött pácienst kísér az intézménybe - írja a Népszava.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa üdvözli a műtéti beavatkozások előtt szükséges PCR-tesztről szóló pénteken megjelent kormányrendeletet.

A hivatala által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: az alapvető jogok biztosa fontos előrelépésnek tartja, hogy a kormányrendelet orvosolja a jelentésében feltárt azon visszásságot, hogy a rehabilitációs ellátások és az elektív beavatkozások előfeltételeként a PCR- és az antigén gyorstesztek elvégzésének előírását eddig nem jogszabály, hanem közvetve az emberi erőforrások miniszterének egyedi utasítása, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ körlevele fogalmazta meg. A vonatkozó veszélyhelyzeti kormányrendelet e kérdéseket részletesen szabályozza, a kormányrendelet hatálybalépésével - az utasítások visszavonása mellett - a szabályozási szint igazolhatóan meg fog felelni az alkotmányosság követelményének.

Az ombudsman üdvözli azt is, hogy a kormányrendelet megnyugtató megoldást talált a jelentésében jelzett azon problémára is, hogy nem volt egyértelmű, a kísérők számára kell-e - és milyen finanszírozás mellett - negatív PCR- és antigén teszt a 18. életévét be nem töltött kiskorú mellett tartózkodáshoz. A kormányrendelet alapján e nagykorú kísérők esetében a teszteket az egészségügyi intézménynek térítésmentesen kell elvégeznie - emelte ki.

Kozma Ákos egyetért azzal is, hogy a kormányrendelet nyomán a teszteket az egészségügyi intézménynek ugyancsak térítésmentesen kell elvégeznie a kiskorú betegeknél, és azon betegeknél, akiknél szakorvosi vélemény alapján nem volt mód a védőoltás beadására.

Az ombudsman indokoltnak tartja és támogatja azt a jogi megoldást is, hogy ha a betegnél felmerült a Covid-fertőzés gyanúja, az egészségügyi intézmény köteles lesz a tesztet térítésmentesen elvégezni.

Az alapvető jogok biztosa fontos és előremutató lépésként értékeli továbbá, hogy a koronavírus ellen nem védett, tervezhető invazív beavatkozásra jelentkezőknél, ha az invazív beavatkozás kockázata - szakmai szempontból - elhanyagolható, a tervezett invazív beavatkozást végző szakorvos döntése alapján a kormányrendelet szerinti tesztek elvégzése nélkül végrehajtható a tervezett invazív beavatkozás. A jogalkotó ezzel a szükséges szakértelemmel bíró szakorvos mérlegelési körébe utalja annak eldöntését, hogy az adott beteg esetében el lehet-e tekinteni a teszt (önköltséges) elvégeztetésétől - fejtették ki.

ELŐZMÉNY:  SÉRTI A JOGÁLLAMISÁG ÉS AZ EGYENLŐ BÁNÁSMÓD ELVÉT KÁSLER RENDELETE

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!