Már most is egekben vannak a húsárak, de további drágulás sokkolhatja a magyarokat

Egyre kevesebb húst vásárolnak a magyarok, mivel egekben vannak a húsárak. A kisnyugdíjasoknak lassan luxus, hogy hús kerüljön az asztalra. A hentesek szerint sokan a megszokott húsmennyiség felét vásárolják, a spórolás pedig látszik az üzletek bevételén is. A magyar árképzést nagyban befolyásolja a nemzetközi, azon belül a német húsipari árak alakulása. 

Az árak miatt panaszkodott az ATV Híradó stábjának egy salgótarjáni férfi. Szerinte lassan ott tartunk, hogy egy ebédnél a disznó, a csirke vagy épp a marhahús már luxuscikknek számít. Miklós István úgy fogalmazott: nyugdíjasként az áremelkedés őt keményen érinti.

A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint az elmúlt években hektikus mozgás volt tapasztalható az árak tekintetében. Éder Tamás elmondta: volt olyan év - 2019 - amikor egy éven belül 50 százalékkal nőtt az élő sertés ára, a következő évben volt egy 30 százalékos visszaesés, a mostani évet viszont lassú árnövekedéssel indította a piac. Az elmúlt hetekre, lassan hónapokra jellemző az élő állat árának ismételt csökkenése - tette hozzá.

A szakember szerint a magyarországi ármozgást egyértelműen világpiaci tendenciák okozzák és ehhez igazodik a hazai ár is. Nagy befolyása van azonban a magyar árak tekintetében a német húsipari piacnak is - véli a szövetség elnöke. A hentesek szerint sajnos a forgalmon is meglátszik ha drágul a hús.

"Mondok egy fiatalembert, járt hozzánk rendszeresen, naponta, sertés apró húst kért darálva, vitt egy időben fél kilót, 40 dekagrammot, most azonban már csak 10-20 dekákat visz" - mondta az ATV Híradónak Tóth Simon, hentes.

Van olyan kisnyugdijas, aki hetente csak egyszer tud húst vásárolni a hentesnél. Azt mondja, az utóbbi egy évben hetente csupán egy kiló húst engedhet meg magának.

Most ismét rossz hír sokkolhatja a vásárlókat, hiszen a hús árát nagyban befolyásoló német piaci előrejelzés drágulást mutat, így nálunk is újra emelkedhet a hústermékek ára.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!