Így festenek a pártok közötti erővonalak az ellenzéki összefogáson belül

Budapesten fej-fej mellett halad Dobrev Klára és Karácsony Gergely, míg a jobbikos Jakab a kistelepüléseket viszi a miniszterelnök-jelöltek versenyében – ez derült ki a Závecz Research június 21-e és június 30-a között az előválasztáson potenciálisan induló miniszterelnök-jelöltek támogatottságáról végzett 1200 fős közvélemény-kutatásából, amelynek összegzését és az elkészített vizsgálati adatainak elemzését az IDEA Intézet készítette el. A közölt adatok az ellenzéki pártok szavazóira, illetve az úgynevezett aktív bizonytalanokra vonatkoznak, az előválasztási elemzés nem tér ki a kormányzópárt szavazótáborára - írja a Népszava.

Jakab Péter legfontosabb hátországa a nagyvárosokon kívüli Magyarország, azaz a kisvárosokban és a községekben élők. A kisvárosokban 35, a községekben 34 százalékot kapna, szemben például Dobrev Klára 22 és 28, illetve Karácsony 21 és 18 százalékával. Ahogy növekszik a települések mérete, úgy csökken Jakab Péter, és úgy erősödik a másik két jelölt támogatottsága. A megyeszékhelyeken Dobrev Klára 27, Karácsony Gergely 26, míg Jakab Péter már csak 23 százalékot kapna.

Budapesten a szavazók ugyanolyan arányban támogatják Dobrev Klárát és Karácsony Gergelyt (32-32 százalék), míg itt a Jobbik elnöke 13 százalékot kapna az adatfelvétel idején.

A hat miniszterelnök-jelölt mögött eltérő életkori csoportok állnak. Jakab Péter a 40 év alattiak körében messze a legtámogatottabb (36 százalék) és Fekete-Győr Andrásnak is itt vannak a legerősebb pozíciói (17 százalék). A középkorúak (40–59 évesek) körében teljesen kiegyenlített Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely támogatottsága (26–26 százalék), Fekete-Győr itt 13 százalékon áll. A 60 évesek vagy annál idősebbek közötti kategóriában Dobrev és Karácsony jelentősen elhúz a többi jelölttől, és egymással vív csatát (34–34 százalék). Míg a gazdaságilag aktívak körében a Jobbik elnöke 30 százalékos támogatottsággal vezet, addig a nyugdíjasoktól már csak 19 százalékot kapna: ebben a rétegben egyértelmű Karácsony Gergely előnye (39 százalék), a második helyezett Dobrev Klárával (30 százalék) szemben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!