Fokozatosan csökken a Pfizer vakcinájával oltottak védelme

A Pfizer koronavírus-vakcinájának hatása hat hónappal a második oltás után fokozatosan csökken, 84 százalékra csökken a vakcina hatékonysága – mondta a Pfizer vezérigazgatója a CNBC beszámolója szerint.

Albert Bourla, a Pfizer vezére ismertette kutatásaik eredményét, miszerint a koronavírus-vakcinájuk a második oltás beadása utáni első és második héten a leghatékonyabb, 96,2 százalékos védelmet nyújt a vírus okozta betegség miatti kórházba kerülés ellen.

Azonban a 44 ezer ember körében elvégzett kutatás szerint – mely még a nemzetközi kutatóközösség validálására vár – két hónap alatt átlagosan 6 százalékponttal csökken a hatékonysága a vakcinának. A vezérigazgató szavai szerint 4-6 hónappal a második oltás beadása után 84 százalék körülire csökken az oltóanyag hatékonysága, és hasonló eredményeket látnak most az izralei oltottak körében is.

A jó hír azonban, hogy egy harmadik Pfizer-oltás beadásával többszörösére növelhető akár a delta variánssal szemben hatékony védelmet nyújtó ellenanyagok száma is - írja a Portfolio.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!