Falus Ferenc szerint kicsi az esély, hogy a világ el tudja érni a nyájimmunitást

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos az ATV Start című műsorában azt mondta: Magyarországon már elkezdődött a negyedik hullám, nő a fertőzöttek száma, és a pozitív esetek aránya is a többszörösére emelkedett. A tendencia egyértelmű: a delta variáns fertőzőképessége miatt elsősorban az oltatlanok vannak kitéve ennek a betegségnek - tette hozzá.

A szakember elmondta, hogy a delta variáns azért fertőzőképesebb, mert sokkal több víruas termelődik abban, aki megfertőződik, és ezt az illető át is tudja adni másoknak. A delta variáns terjedése mintegy négyszerese az eredeti, vuhani vírusnak. Tünetei hasonlítanak a szénanáthához, megfázáshoz, meghűléshez, ezért ha valaki tömegrendezvényen vett részt, és ilyen tüneteket észlel, fontos, hogy teszteltesse magát. Falus Ferenc szerint a hivatalos szervek az utóbbi időben keveset tesztelnek, az elmúlt napok többségében csak 8-9 ezer teszt készült.

A volt országos tiszti főorvos úgy látja, az iskolakezdés idejére a tinédzser korosztály még nem védett megfelelően. Mint fogalmazott, helyes az oltási kampány, de jobb lett volna, ha ezt a tanévzárók idején kezdték volna meg, és most már a második oltást kapnák a gyerekek.

Hétfőn Magyarországra látogatott Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Gebrejeszusz figyelmeztetett, hogy az oltóanyagok méltánytalan eloszlása termékeny táptalajt nyújt a vírus terjedéséhez, és azt kérte, hogy halasszák el a harmadik dózis beadását. Ezzel kapcsolatban Falus Ferenc azt mondta: Magyarországon bőven van oltóanyag, de vannak olyan országok, ahol 10 százalékos átoltottság sincs. A WHO azért kampányol, hogy mindenhol védettek legyenek az emberek, mert amíg az egyik területen tombol a vírus, addig ez a járvány mindig vissza fog térni.

Ugyanakkor mivel hazánkban van lehetőség az oltás felvételére, mindenkinek azt ajánlja, hogy egy éven belül adassa be az emlékeztető oltást. Ezt 6-8 hónapon belül kellene megtenni - tette hozzá.

A szakember úgy látja: kicsi az esély arra, hogy a világ el tudja érni a nyájimmuniátst ebben a járványban. Az oltóanyagok valódi életben való hatékonysága a 80 százalékot nem éri el, ez azt jelenti, hogy a 7 milliárd ember száz százalékát be kellene oltani.

Falus Ferenc azt javasolja, hogy zárt térben, vagy tömegben, ahol nem tartható a megfelelő távolság, FFP2-es maszkot viseljünk.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!