Ezért mennek a betegek a magánegészségügybe

Az NN Biztosító által készített felmérésben megkérdezettek közül tízből hatan igénybe vették már a magánegészségügy szolgáltatásait, amit az NN Biztosító felmérésében a többség a nagyobb fokú bizalommal indokolt - közölte a Portfolio.

Sorrendben a következő okok húzódnak meg leginkább a magánellátás választása mögött:

  • Legtöbben (59%) az állami ellátásban szerzett kedvezőtlen tapasztalatokat említették, hogy miért kerestek meg inkább magánszolgáltatót. Ebben nagy szerepe volt a hosszú várólistáknak, hogy a páciensek nem jutottak elég korai időpontokhoz.
  • A második helyen a nagyobb bizalom szerepel: az érintettek több mint fele jelezte, hogy jobban megbízik a magánellátásban, ami a biztonságérzetük, valamint a jónak értékelt ár-értékarányt is magába foglalta náluk.
  • A harmadik legfontosabb szempont a több figyelem, vagyis 42 százalék szerint több időt szánnak rá egy orvoslátogatáskor.
  • Azt is sokan emelték ki, hogy a magánellátásban „egységesebben közelítik meg az egészségügyi problémát”, figyelembe veszik korábbi betegségeket is.
  • Negyedik helyen emellett az ellátások hozzáférhetőségét jelölték meg a válaszadók, nevezetesen, hogy „csak itt volt elérhető ez a műtétkezelés”.

A kutatás szerint fiatalabbak és a magasabb végzettségűek nagyobb eséllyel veszik igénybe a magánellátásokat. (A kutatást az NN Biztosító megbízásából a Micra Market Research készítette, 2021 júniusában. A kutatás 1000 fős mintája reprezentatív a 20-65 éves magyar internetező felnőtt lakosságra nem, kor, iskolai végzettség, lakóhely és régió szerint.)

A megkérdezettek arról is nyilatkoztak, hogy mennyire megterhelő a magánellátások finanszírozása. Az ellátások költsége az érintettek 59%-ának megterhelő volt, és csak kevesebb mint 17% használja ki az egészséggel kapcsolatos öngondoskodási lehetőségeket.

A szolgáltatók körében végzett felmérés is arra mutatott rá, hogy a finanszírozás terén változások jöhetnek:

A magánellátást igénybe vevők az elmúlt egy évben átlagosan 113 ezer forintot költöttek magánegészségügyi ellátásra. Válaszaik szerint az elmúlt egy évben erre költött összeg magasabb volt, mint az előző években.  Ezeket a kiadásokat csupán az érintettek 17%-a finanszírozta biztosítás vagy egészségpénztári tagság révén – derül ki a felmérésből. A döntő többség a saját jövedelméből (készpénzzel vagy bankkártyával) fizetett. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!