Ekkora béremelkedés várható Magyarországon

A munkanélküliek száma 2021 júliusában 189 ezer főre, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékra süllyedt Magyarországon. A Növekedés.hu szerint az eurózónában közel kétszer ilyen magas a munkanélküliség. Az MNB aktuális előrejelzései szerint a munkanélküliségi ráta jövőre 3,5 százalékra mérséklődik. Az átfogóbb kép érdekében érdemes megvizsgálni a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatait is. Ezek alapján kedvező, hogy a nyilvántartott álláskeresők létszáma 28,4 százalékkal, 262 ezer főre csökkent egy év alatt.

Az állam és jegybank összehangolt gazdaságvédelmi intézkedéseinek köszönhetően a munkaerőpiac ellenálló volt, illetve gyorsan magához tért a koronavírus-válságot követően. Ez abból is látszik, hogy a foglalkoztatottak létszáma júniusban már megközelítette a 4,7 millió főt. A 15-64 évesek foglalkoztatottsági rátája 73 százalék közelébe emelkedett. Júliusban tovább javult a helyzet. A foglalkoztatottság enyhén 4,7 millió fő felé emelkedett, a foglalkoztatottsági ráta pedig 73,3 százalékra nőtt. Ez újabb történelmi csúcsnak felel meg.

Szintén kedvező, hogy a foglalkoztatottság emelkedése mellett a ledolgozott munkaórák száma is szépen emelkedik. A gyors gazdasági újraindulásnak köszönhetően több ágazatban már az idei második félévben visszatérhet a munkaerőhiány. A szolgáltató szektor is lendületesebb bővülést mutat már a harmadik negyedévben. Utóbbira Virág Barnabás, az MNB alelnöke is felhívta a figyelmet a jegybank kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatóján.

A fentiek hatására a vállalkozások munkaerő iránti kereslete is erősödik, ami dinamikus béremelkedéshez vezet. Eddig az egészségügyi dolgozók és tanárok béremelése, a minimálbér és a garantált bérminimum megemelése is segítette a fizetések növekedését. Előretekintve, az átlagbérek idén, jövőre és 2023-ban évente átlagosan 7,5 százalékkal emelkedhetnek a Magyar Nemzeti Bank júniusi előrejelzései alapján. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy 3 év múlva jó 25 százalékkal lesznek magasabban az átlagos fizetések Magyarországon. Az idei évben a legdinamikusabban például az építőiparban, a vendéglátásban és az IT területen emelkedhetnek a fizetések.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!