Egy elmélet szerint innen indulhatott el a koronavírus

Ha a járványt okozó koronavírus eredetéről van szó, akkor a különféle elméleteket egyre komolyabban veszik a politikusok. Az utóbbi hónapokban különösen sok támogatója lett annak a teóriának, amely szerint a vírus a Vuhanban működő Virológiai Intézetből került ki. Amerikában a republikánusok kiadtak egy jelentést is, amely szerint a kínai labor a felelős a pandémiáért. De nemrég a tengerentúlon más bizonyítékokat is reflektorfénybe helyeztek a törvényhozók - írta a Növekedés.hu.

Még 2019 októberében ugyanis épp Vuhanban került sor a Katonai Világjátékokra. Ez olyasmi, mint az olimpia. Ezt is négy évente tartják, épp csak kifejezetten katonasportolók vesznek részt rajta. Több atléta, aki részt vett a vuhani játékokon azt állította, hogy hasonló tüneteket észlelt magán 2019 őszén, mint a COVID betegek.

Köztük volt a triatlonos Tóth Tamás is, aki az M4-nek korábban azt nyilatkozta: "Egyhetes borzalmas betegség következett, nem is tudom, mikor voltam utoljára ilyen beteg, a koronavírus összes tünetét produkáltam."

Mindezzel nem volt egyedül: egy sor francia, német, olasz és amerikai sportoló is hasonlókról számolt be. Néhányuk a szeretteinek is átadta a betegséget.

De hogy pontosan mi volt a bajuk az nem derült ki, mivel nem lettek letesztelve.

Tavaly az volt a népszerű elmélet, hogy a járvány 2019 decemberében indult el, ezért a hatóságok nem foglalkoztak az októberben megtartott katonai világjátékokkal.

Mindenesetre 2019 októberében a két hetes rendezvény meglehetősen sajátos körülmények között zajlott.

Egy luxemburgi triatlonista Oliver Gorges arról számolt be, hogy amikor elment kerékpározni a városban, akkor meglepve vette észre, hogy Vuhan olyan üres akár egy szellemváros.

Hallott olyan pletykákat, hogy a kormányzat azt mondta a lakosoknak, hogy ha lehet ne hagyják el az otthonukat. Gorges azt is elmondta, hogy a reptéren hőmérővel megnézték a testhőmérsékletüket.

Az biztos, hogy egyre több jel utal arra, hogy a COVID-19 az emberek között már 2019 decembere előtt elkezdett terjedni.

Egy amerikai hírszerzési jelentés szerint például a Vuhanban működő Virológiai Intézet három kutatója még 2019 novemberében hasonló tünetekben szenvedett, mint a COVID-19 betegek.

Most több republikánus politikus, így Mike Gallagher és Kansas állam szenátora Roger Marshall is azt reméli, hogy az Egészségügyi és Szociális Minisztériumnak valamint a Pentagonnak vannak olyan információi, amelyek fényt deríthetnek arra, hogy a vuhani világjátékoknak milyen szerepük volt a járvány elindulásában.

Bár a Pentagon állítja, hogy nincs bizonyítékuk rá, hogy a Katonai Világjátékok egy szuperterjesztő esemény volt, ez egyelőre nem sokat jelent. Hisz, ahogy a Washington Post is felhívja rá a figyelmet: mivel nem tesztelték a sportolóikat időben, így erre nem is lehet bizonyítékuk.

Mindenesetre Robert Redfield az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ volt igazgatója már korábban is azt mondta, hogy sejthető, hogy Vuhanban a COVID-19 már 2019 szeptember-október környékén elkezdett terjedni. Az USA-ban pedig már 2019 decemberében megjelenhetett a vírus.

A Katonai Világjátékokat egyébként a kínai hatóságok is összekötik a pandémiával csak ők egész más kontextusban. Szerintük épp az amerikai hadsereg hozta be a koronavírust az országukba, és a külföldi katonai atléták miatt jelent meg Vuhanban először a kórokozó.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!