Bevonják 100 ezer ember védettségi igazolványát

Már eddig is annyi vakcina érkezett Magyarországra, hogy az összes lakost beolthatnák vele.

Miközben tömegesen érkeznek a koronavírus vakcinák az országba, itthon nagyon lelassult az oltakozási kedv. Pedig a csecsemőktől a százéves aggastyánig mindenkit be lehetne oltani – írta a 24.hu. 

Csakhogy sokan a második oltást sem vették fel. Ennek több oka lehet:

  • Csak a védettségi igazolványra pályázott az illető, amit az első oltás után meg is kapott, így a másodikat már nem vette fel – ráadásul azóta az sem ösztönzi a teljes védettséget jelentő vakcina felvételére, hogy számos helyre már nem is kell védettségi igazolvány.
  • Beteg volt a második oltás napján, így nem tudta azt felvenni.
  • Fél a mellékhatásoktól.

Az Európai Betegségvédelmi és Járványügyi Központ (ECDC) adatait felhasználva a 24.hu utánajárt, heti bontásban melyik vakcinából hány második dózis lett volna esedékes.

A Sinopharm oltása augusztus első napjával bezárólag 1 055 755 embernek lett volna esedékes, ennek ellenére 1 031 919 dózist adtak be belőle, így közel 24 ezer olyan ember van, aki nem vette fel (2,3 százalékos hiány). A Pfizer esetében 35 ezren nem kérték a második adagot, de mivel ebből jóval többet adtak be (2,41 milliót), így a hiány is sokkal kisebb (1,4 százalék). A legfegyelmezettebbek a szputnyikosok voltak (mindössze szűk 12 ezren nem vették fel a második oltást a 911 ezerből, ami 1,3 százalékos hiányt jelent), a legnagyobb (háromszázalékos) hiány pedig az AstraZenecával oltottak esetében mutatkozik.

Az ECDC hét korcsoport adatait gyűjti, ezeken belül (a 18 év alattiak leszámítva, akik csak Pfizert kaptak) Magyarországon minden csoport részesült minden vakcinából. A Janssent kivéve, öt vakcinatípussal számolva ez harmincegy metszetet jelent – ezek mindegyikéhez kiszámolták, mekkora arányban vették fel a védőoltást az abba a csoportba esők. Az öt legrosszabb eredményből négy a 18–24 évesekhez tartozik: közülük az AstraZeneca második oltását 14,2 százalék nem vette fel, a Modernáét bő 10, A Sinopharmét és a Pfizerét pedig nagyjából nyolc-nyolc. A legrosszabb értékek közül az ötödik a nyolcvan év felettiekhez tartozik: közülük 322 ezernél volt már esedékes a második oltás, de hétezren nem éltek vele – leginkább az AstraZenecát passzolták (ott hét százalékos a hiány). A legfegyelmezettebbek a hetvenesek: közülük csak öt százalék nem kérte a második dózist.

A szabályok értelmében azoknak, akik nem vették fel a második oltást, érvénytelenné vált a védettségi igazolványuk.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!