Beltéri maszkhordásra kér mindenkit a Magyar Orvosi Kamara

A környező országokban ismét fellángolt a járvány, a nemzetközi példák azt mutatják, hogy a hazai átoltottságnak megfelelő helyzetű országokban is gyors terjedés tapasztalható - írja közleményében a Magyar Orvosi Kamara.

A köztestület megjegyezte: a járványügyi helyzet javulásával a szigorú szabályok lazítását a magyar lakosság jelentős része úgy értelmezte, hogy minden visszatérhet a régi, megszokott kerékvágásba. Korlátozás, ellenőrzés nélkül igénybe vehető tömött éttermek és bevásárlóközpontok, megnyitott strandok és szállodák, zsúfolt tömegközlekedési eszközök; a maszk pedig szinte mindenhonnan eltűnt, nyoma sincs a védekezésnek.

Ennek kapcsán ismételten felhívták a lakosság figyelmét az oltás felvételének fontosságára. Bár az oltás nagymértékben csökkenti a komolyabb szövődmények kialakulását, a járvány terjedését csak lassítja, így az oltatlanok továbbra is veszélyben vannak - tették hozzá.

"Ezért a Magyar Orvosi Kamara továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy maradjanak elővigyázatosak, figyeljenek a védekezésre: tartsanak távolságot, zárt térben hordják a maszkot, tartsák be a kézmosás és kézfertőtlenítés szabályait!"

Egyúttal arra kérik a döntéshozókat, hogy a COVID-járvány negyedik hullámának küszöbén minden hatékony eszközt vegyenek igénybe, amivel ösztönözni lehet a magyar lakosságot az oltás felvételére. Egyik ilyen javaslatuk, hogy létesítsenek mobil oltópontokat a rendezvényeken és vigyék közelebb az oltást a  hátrányosabb helyzetű településeken élőkhöz - írja a Népszava.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!