Alkotmánybírósághoz fordul a Mi Hazánk a kötelező Covid-oltások miatt

Tömeges alkotmányjogi panasz benyújtását szervezi meg a Mi Hazánk a Covid-oltások kötelezővé tétele miatt, közzétéve a párt jogi kabinetjének beadványmintáját az egészségügyi dolgozók számára. 

A párt közleménye szerint az Alkotmánybíróság így megsemmisítheti a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló 449/2021. (VII. 29.) Korm. rendeletet alaptörvény-ellenesség miatt, ahogy az Ab bejelentése szerint a védettségi igazolványról már hamarosan dönthet a Mi Hazánk által szervezett tömeges panasz nyomán, alapjogok megsértése miatt. "Alkotmányellenes, hogy a kormány azzal zsarolja az embereket, egyre több foglalkozási körben kilátásba helyezve: oltassák be magukat, különben elveszik a munkájukat" - olvasható a Facebookon megjelent bejegyzésükben.

A Mi Hazánk szerint elfogadhatatlan, hogy bizonyos munkahelyeken kötelező lesz az oltás. Hozzáteszik: inkább az oltások valódi következményeiről kellene beszélni. Szerintük aki a vírus kockázatától jobban fél, az magát beoltathatja, "de bármilyen erőltetés vagy diszkrimináció elfogadhatatlan." Úgy vélik, így is hosszúak az egészségügyi várólisták, létszámhiány van az orvosok és szakdolgozók körében, ez a lépés csak fokozná a külföldre vándorlásukat, ezáltal az egészségügyi rendszer további romlását.

Az Alkotmánybíróság júliusban közölte, hogy megkezdte a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos alkotmányjogi panaszok érdemi vizsgálatát, miután „az elmúlt két hónapban nagyszámú alkotmányjogi panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz”. A Mi Hazánk Mozgalom május 1-jén tette közzé letölthető beadványmintáit a védettségi igazolvány miatti diszkrimináció ellen tiltakozva, arra kérve mindenkit, hogy tömegesen tegyenek alkotmányjogi panaszt az alapjogok megsértése miatt. Az Alkotmánybíróság döntésére abban az ügyben várhatóan a nyári ítélkezési szünetet követően kerül sor. A Mi Hazánk Mozgalom már április végén jelezte alkotmányossági aggályait a kormány védettségi igazolvánnyal összefüggő egyes rendelkezéseivel kapcsolatban, és azok alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérte - olvasható a közleményben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!