A Pfizernél is jobban véd a delta variáns ellen, ha már átestünk a koronavíruson

Friss kutatások szerint nagyobb védelemmel bírhat a delta variánssal szemben az, aki korábban átesett már a koronavírus-fertőzésen, mint az, akit Pfizerrel oltottak – írja a Bloombergre hivatkozva a Portfolio.

Miközben korábbi tanulmányok még azt mutatták, hogy a vakcina által kialakított immunvédelem erősebb fegyver a koronavírussal szemben, mint az, ha valaki átesett a fertőzésen, egy friss kutatás - amelyet más kutatók még nem vizsgáltak felül – ennek ellenkezőjét találta. Igaz, a korábbi kutatások nem a delta variánst nézték.

A mostani eredmények – amelyek a medRxiv oldalon jelentek meg – szerint a delta variánssal szemben nagyobb védelme lehet annak, aki átesett már a koronavíruson, mit annak, aki két Pfizer-oltást kapott.

AZ, AKIT PFIZERREL OLTOTTAK, HATSZOR NAGYOBB ESÉLLYEL KAPJA EL A DELTA VARIÁNST ÉS HÉTSZER NAGYOBB VALÓSZÍNŰSÉGGEL FOG TÜNETEKET IS PRODUKÁLNI, MINT AZ, AKIT ÁTESETT MÁR A KORONAVÍRUS-FERTŐZÉSEN.

Az eredményeket közlő kutatók szerint ez bizonyítja, hogy a természetes immunitás sokkal tovább tart és erősebb védelmet is biztosít a delta variáns okozta megfertőződéssel, tünetekkel és a kórházba kerüléssel szemben.

A tanulmány ugyanakkor arra is kitér, hogy ez a természetes immunitás az idő múlásával csökken. Mindeközben már egy vakcina beadása is jelentősen növeli azoknak a védelmét, akik korábban átestek a víruson.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!