Végre egy jó hír a koronavírusról: még annál is kisebb a gyermekhalál esélye, mint eddig tudtuk

Megjelent az eddigi legátfogóbb kutatás a világon arra, hogy milyen eséllyel haltak bele a koronavírus-járvány első hullámában a 18 év alatti gyermekek a fertőzésbe és szerencsére azt találták a kutatók a nagymintás vizsgálat alapján, hogy rendkívül alacsony ez a kockázat és alacsonyabb, mint eddig gondolták – írja a Wall Street Journal.

A cikk szerint összesen csaknem 470 ezer (!) 18 év alatti angol fiatal adatait vizsgálták meg, akik igazoltan elkapták a betegséget tavaly március és idén február között és közülük 99,995%-os eséllyel túlérték a gyermekek a fertőzést. Ez tehát rendkívül alacsony halálozási kockázatot jelent, de ezzel együtt is sajnos 61 gyermek elhunyt, miután igazolták nála a betegséget - írja a Portfolio.

A több adatbázist és tanulmányt összedolgozó átfogó kutatás azonban kimutatta, hogy ebből a 61 esetből „csak” 25 volt konkrétan összefüggésbe hozható a koronavírus-járvánnyal, és a 25 esetből 15 esetnél a gyermek eleve súlyos betegséggel küzdött, további 4 gyermek pedig krónikus betegséggel (ezek jelentését nem részletezték a tanulmányban a kutatók). Gyakorlatilag „csak” 6 gyermeknél nem találtak alapbetegséget, így náluk ténylegesen a koronavírus-fertőzés lehetett a halált kiváltó közvetlen ok.

ÖSSZESSÉGÉBEN MÉG EZZEL EGYÜTT IS MEGNYUGTATÓNAK TŰNIK AZ EDDIGI LEGÁTFOGÓBB KUTATÁSI EREDMÉNY A GYERMEKHALÁL ÉS A COVID-19 TÉMÁJÁBAN,

amely arra is rámutatott, hogy természetesen a gyermekek alap egészségügyi állapota, illetve a súlyos betegségek, mint például az agyi, idegrendszeri eredeti problémák fokozták a halálozás esélyét. Fontos tudni, hogy egyetlen koronavírus-fertőzött gyermek sem hunyt el amiatt, hogy előzetesen már asztmás volt, vagy cukorbeteg, vagy epilepsziás, vagy Down-szindrómás.

Ez megnyugtató az ilyen betegséggel küzdő gyermekek szüleinek is, akik a nyári szünet alatt is mérlegelik, hogy beadassák-e a védőoltást az őszi iskolakezdésre készülve. Amerikában már engedélyezték a 12 év feletti gyermekeknek az oltást, idehaza szintén, Angliában viszont, ahol ez a kutatás készült, egyelőre csak a 18 év felettieket oltják.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!