Ujhelyi: a kormányváltással jobban járnak az alacsony nyugdíjjal rendelkezők

Az MSZP kormányra kerülése esetén a jelenlegi 28 500 forintról 70 000 forintra emelné a nyugdíjminimumot, a nyugdíjak meghatározásánál pedig az úgynevezett svájci indexálást alkalmazná, ami elsősorban az alacsony nyugdíjjal rendelkezőknek jelentene nagy segítséget - mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője csütörtökön a Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján.

Ujhelyi István úgy fogalmazott, a mindenkori kormánynak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy egyetlen nyugdíjasnak se kelljen azon gondolkodnia: miből vesz ételt, vagy miből fizeti a rezsit.

Kiemelte, az MSZP által létrehozott online nyugdíjkalkulátorral mindenki kiszámíthatja, mennyivel járna jobban egy kormányváltással és mennyivel több nyugdíjat kapna a javasolt módosításokkal.

Az ellenzéki politikus igazságtalannak nevezte, hogy míg Magyarországon a nyugdíjminimum összege 28 500 forint, addig ugyanez Hollandiában eléri a 350 000 forintot. Az európai szociális pillérben lefektetett elvek kimondják: mindenkinek idős korában is joga van a méltó élethez és az elegendő anyagi javakhoz, az MSZP pedig ennek mentén el kívánja érni, hogy az európai minimumnyugdíj-program valósággá váljon - mondta Ujhelyi István.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

(MTI)