Újabb csúcsot döntött a drágulás Magyarország

Az idén júniusban a KSH által közzétett adatok szerint a magyarországi élet 5,3 százalékkal került többe, mint 2020 júniusában. Az első félévi drágulás 4,2 százalékra rúgott. A fogyasztói árak egyetlen hónap alatt 0,6 százalékkal ugrottak meg - írja Az én pénzem.

A KSH adatai szerint az idén júniusban új nyolc és féléves csúcsra, 5,3 százalékra emelkedett az infláció az előző havi 5,1 százalékról. Egy év alatt, tavaly júniushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 3,2 százalékkal, ezen belül az étolajé 25,5 százalékkal, a margariné 8,2 százalékkal, a tojásé 7,8 százalékkal, a liszté 7,7 százalékkal, a munkahelyi étkezésé 7,6 százalékkal, az éttermi étkezésé 6,1 százalékkal emelkedett, a sertéshúsé 5,6 százalékkal csökkent.

Mint a részletes adatokból kiderül, szinte minden jókorát drágult. A tartós fogyasztási cikkekért 3,7 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsik ára 9,2, a szobabútoroké 7,5 százalékkal ment feljebb. Az autókban 24,2 százalékkal többért lehetett tankolni. A lakásjavítás és -karbantartás 10,1 százalékkal, az üdülési szolgáltatások 7,3 százalékkal kerültek többe.

Ilyen szempontból az első nyári hónap is alaposan belehúzott, az árak ugyanis 0,6 százalékkal emelkedtek (ha ez minden hónapban így történne, akkor a pénzünk 7,2 százalékkal értéktelenedne el egy év alatt). Májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal mérséklődött, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) árának 2,6 százalékos mérséklődése miatt. Az idényáras élelmiszerek nélkül az élelmiszerek ára átlagosan 0,3 százalékkal nőtt.

A szolgáltatások 2,0 százalékkal drágultak, ezen belül - a közterületi parkolás ingyenessége megszűnésének hatására - az autópályadíj, illetve a gépkocsi-kölcsönzés, parkolás díja 33,9 százalékkal, a belföldi üdülési szolgáltatásoké 5,1 százalékkal lett magasabb.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!