Rengetegen várnak műtétre Magyarországon, sokan fájdalomcsillapítóval próbálják kihúzni addig

Romló állapotról, a fájdalmaik miatt egyre nehezedő életkörülményekről számoltak be az Országos Gerincgyógyászati Központ várólistás betegei abban a kutatásban, amit Ferenc Mária, az intézmény főorvosa végzett – írja a Népszavára hivatkozva a Portfolio.

A főorvos tájékoztatása szerint mintegy 1300-1400 beteg vár arra, hogy a gerincgyógyászati központban műtőasztalra kerülhessen, közülük több száz embert a járvány időszaka alatt jegyezték be a listára.

Felmérésük során véletlenszerűen választották ki azt a húsz, a műtét előtti vizsgálatokon már túlesett pácienst, akivel aztán Ferenc Mária személyesen beszélt. A megkérdezettek 85 százalékának számottevően romlott az állapota az előjegyzése óta eltelt időben. Egyre nagyobb problémát jelent a válaszolóknak a napi teendők elvégzése, ráadásul a járvány alatt a fájdalomenyhítő, életminőség-javító kezelésekhez, fizioterápiához vagy egyéb alternatív, konzervatív eljárásokhoz sem jutottak hozzá ezek a betegek.

A válaszadók elmondták: naponta kényszerültek fájdalomcsillapítót szedni. A megkérdezettek egy kivételével valamennyien arról is beszéltek, hogy a fájdalmaik miatt nem tudnak aludni, és az állandó kialvatlanság rontja a másnapi munkavégzésüket, szüntelenül fáradtnak érzik magukat.

A Népszava kérdésére, hogy mikor indulhatnak meg ismét a műtétek a gerincgyógyászati központban, Varga Péter Pál igazgató főorvos azt felelte: munkatársai már hozzáláttak a várólistán lévő betegek állapot- felméréséhez, kivizsgálásához. A Covid-járvány után most a kollégáit szabadságra kellett küldeni, ezért a nyári hónapokban még nem tudnak teljes üzemben dolgozni – tette hozzá.

A várólisták nagyobb ütemű csökkentése augusztus huszadika után várható, amikor egyszerre hét műtőben tudnak dolgozni, ugyanakkor az 1300-1400 várakozó nagyon sok, ha mind a hét műtő működik, akkor is csak 10-15 tervezett beavatkozást tudnak majd elvégezni naponta  - mondta az igazgató főorvos.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!