Nem fogadja el a magyar kormány helyreállítási tervét az EU

"Rendszerszintű problémák vannak a jogállamisággal Magyarországon, az Európai Bizottság pedig kész minden eszközt – beleértve az uniós támogatások felfüggesztését is – bevetni a demokrácia védelmében" – mondta Didier Reynders uniós biztos a hvg.hu Eurológus blogjának adott interjújában.

Az Európai Bizottság mindaddig nem fogja jóváhagyni a magyar nemzeti helyreállítási tervet, amíg az Orbán-kormány nem hajt végre igazságügyi reformot és ad megfelelő garanciákat arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően kivizsgálják a nemzeti hatóságok. Magyarország és Lengyelország esetében rendszerszintű problémák vannak – mondta, és arról is beszélt: a két ország lényegében ellenáll annak, hogy a Bizottság észrevételeit megfogadja. Bár ezt különböző módon teszik, mert míg Varga Judit igazságügyi miniszter „majdnem minden uniós szintű találkozón” megjelenik, lengyel kollégája el sem megy ezekre.

Reynders azt ígérte, a következő hónapokban ismét fel fogja kérni Magyarországot, hogy csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, mivel ha ez nem történik meg, akkor az Európai Bizottság nem lehet abban biztos, hogy megfelelő a védelem a csalás és a korrupció ellen - írja a Népszava. Ám mivel a két országban komoly problémák vannak és a párbeszéd kereteit kimerítették, az Európai Bizottság tovább akar lépni. Ez már nem a megelőzésről szól, hanem a szankciókról – mondta az uniós biztos.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!