Levegőben lóg az amerikai államcsőd

Ismét meg kell emelni az amerikai adósságplafont, amennyiben ezt a jövő héten nem teszi meg a kongresszus, akkor a kormánynak rendkívüli intézkedéseket kell tennie, hogy elkerülje az államcsődöt – figyelmeztette a képviselőket pénteken Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter.

A miniszter levelet írt Nancy Pelosi házelnöknek, amiben arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok augusztus elsején eléri a jelenlegi adósságplafont. Vagyis, ha a jövő héten nem emelik meg a limitet, akkor a kormánynak ismét rendkívüli intézkedéseket kell hoznia az államcsőd elkerülése érdekében. Ez nem az első hasonló helyzet, az adósságplafon emelése mindig heves politikai vitát vált ki a tengerentúlon - írja a Portfolio.

Yellen pénteken azt is bejelentette, hogy az első rendkívüli intézkedésként a pénzügyminisztérium július 31-től felfüggeszti az állampapírok értékesítését. Ez egészen addig tart, amíg az adósságplafont átmenetileg felfüggesztik vagy megemelik a képviselők. Ha pedig augusztus 2-ig nem születik meg a megállapodás a kongresszusban, akkor további lépésekre lesz szükség, hogy ne menjen csődbe a világ legnagyobb gazdasága.

A Reuters cikke szerint, ha a jelenleg 28 500 milliárd dolláros limitet nem emelik meg, akkor a szövetségi kormányzat működése leállhat. Hasonlóra háromszor volt példa az elmúlt évtizedben, a másik lehetőség pedig az államcsőd.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!