Leszerepeltek a teszten a Magnum jégkrémek

Olyan kiskereskedelmi forgalomban lévő jégkrémeket tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE), amelyek azt a látszatot keltik a fogyasztóban, hogy gyümölcstartalmú terméket vesznek. Mindkét Magnum az értékelés végén kullog, a pálcikás kivitel a benne levő sok cukor, a poharas pedig a rengeteg adalékanyag miatt. A Carte D'Or eper és a Schöller jégkrémek sem értek el jó helyezést - írja Az én pénzem.

A TVE 34 epres jégkrémet tesztelt. Az értékelés során elsősorban a termékek gyümölcstartalmát és cukortartalmát vizsgálták, de emellett az aromák, emulgeálószerek és stabilizátorok jelenlétét is szemügyre vették. Ha utóbbiak nem is jelentenek nagyobb egészségügyi kockázatot, jelenlétük a fogyasztóvédők szerint a termék minőségére nagyban utal.

A jégkrémekkel kapcsolatos előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. Ezeket a kategóriákat pedig a vizsgált termékeknél jól alkalmazták a gyártók. A szabály szerint a gyümölcsjégkrémeknek legalább 15 százalék gyümölcsöt kell tartalmazniuk. Az ennél alacsonyabb gyümölcstartalmú csak gyümölcsös jégkrémnek nevezhető. Azt a terméket pedig, amelyiknél csak aroma adja a gyümölcsízt, „gyümölcsízű” jégkrémnek kell nevezni. A szorbé (sorbet) pedig olyan gyümölcsjégkrém, amely hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz és gyümölcstartalma legalább 25 százalék.

A lista élén fej-fej mellett két magyar cég terméke végzett, az All in natural food eper jégkrém és az Anjuna eper&mangó jégkréme. A következő helyekre a Gelato Italiano eper sorbet-i futottak be. A Solero és az Algida sorbet-i szintén jó eredményt értek el. A Carte D'Or eper és a Schöller jégkrémei viszont bár magas epertartalmúak, cukortartalmuk is jelentős, ezért alaposan lemaradtak a rangsorban. Mindkét Magnum termék a sor végén kullog, a pálcikás kivitel a 31g-os cukortartalmával, a poharas pedig a rengeteg adalékanyag miatt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!