Lesújtó adatokat közölt az Eurostat a magyar lakosság egészségi állapotának egy fontos tényezőjéről

Csak Horvátországban és Csehországban több a túlsúlyos emberek aránya, mint Magyarországon, ahol az egyik legrosszabb a helyzet ebből a szempontból - írja a Növekedés.hu. A legkevésbé elhízottak az olaszok és a franciák. Az EU egészében már több a túlsúlyos, mint a normál testalkatú - derül ki az Eurostat friss adataiból.

Lesújtó adatokat közölt az Eurostat a magyar lakosság egészségi állapotának egy fontos tényezőjéről, az adatok ráadásul még a járvány előtti állapotot tükrözik, azóta a helyzet tovább romlott. A magyarok 39 százaléka normál testsúlyúnak tekinthető, 58,3 százalékuk túlsúlyos, ebből 23,9 százalék már az elhízott kategóriába sorolható. A férfiaknál a helyzet ennél rosszabb, közel 70 százalékuk túlsúlyos. 

A koronavírus járvány alatt átlagosan 4-5 kilót híztak a magyarok, ezzel a világ negyedik legelhízottabb nemzete lettünk - erről a növekedés.hu-nak Bedros J. Róbert, a Szent István Kórház igazgatója beszélt egy nemrég közölt interjúban.

Az Európai Unió felnőtt lakosságának csak a 45 százaléka tekinthető normál testsúlyúnak, és 53 százalék már túlsúlyosnak számít, 17 százalékuk pedig kórosan elhízott. A testtömeg indexek (BMI) átlaga alapján közzétett lista szerint a kórosan soványak tábora három százalékos.

A túlsúlyosak aránya a 18-24 éves korosztálynál a legalacsonyabb a felnőttek körében, itt a lakosság negyede tekinthető túlsúlyosnak, és 6 százaléka elhízott. A 65 és 74 év közöttieknél pedig ez az arány már 66 szzalékra emelkedett, az elhízottak aránya pedig 22 százalékra nőtt.

Az elhízottság szempontjából nagyon fontos tényező az iskolázottság: minél magasabb iskolai végzettségű valaki, annél kisebb az esélye, hogy az elhízottak közé tartozzon - írja az Eurostat.

Az alacsonyabb iskolázottságúak körében 59 százalék, az egyetemi végzettségűeknél pedig 44 szzalékos a túlsúlyosak aránya.

Az elhízottaknál is ugyanez a trend figyelhető meg: az alacsonyabb iskolai végzettségűek egyötöde elhízott, míg a diplomásoknál ez az arány 11 százalékos - állapítja meg az European Health Service adatai alapján az EU statisztikai hivatala.

A magyarok állapota nagyjából megegyezik a szlovákokéval és a lengyelekével, de az egyik legrosszabb az EU-ban. A legnagyobb a túlsúlyosak aránya Máltán, Horvátországban, Csehországban és Magyarországon, ahol a túlsúlyosan aránya 60-68 százalék. A leginkább Olaszországban, Franciaországban és Luxemburgban vigyáznak az alakjukra, 46-48 százalékos a túlsúlyosak aránya.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!