Látni már, mikor csap le Magyarországon a negyedik hullám – állítja a járványelemző

Már látszanak a járvány negyedik hullámának törvényszerűségei – mondta a Népszavának Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője. Hozzáfűzve, hogy éppúgy mint tavaly, az augusztus 20-ai hosszú hétvégével várható az esetszámok megugrása.

Egyre jobban közelít a delta-vírus Magyarországhoz. Az esetszámok világszerte emelkedőben vannak, sok országban indult el egy újabb járványhullám. Magyarországon is – bár még csak mérsékelten, de ismét emelkedik az új koronavírusos fertőzöttek száma.

Müller Cecília országos tiszti főorvos kedden arról beszélt az MTI-nek, hogy a fertőzésszámok egyelőre alacsonyak, de az esetszámok az elmúlt hetekben 20 százalékkal emelkedtek. Mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. Nincsenek kétségeik afelől, hogy hamarosan ez a variáns veszi át a "vezető szerepet" és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát. Hozzátette: az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik; mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban - Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján - nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban.

Vattay Gábor emlékeztetett: Magyarországon már körülbelül két hete növekszik, és 15 naponként duplázódik az új esetek száma. Két hete az esetszám napi 40 körül ingadozott, most pedig 80 körül. Hozzátette: a napi új fertőzöttek és az összes esetek száma egymással arányosan nő, ami az exponenciális növekedés egyik jele. A pillanatnyi adatokból kiindulva, augusztus 20. körül már napi 250 eset várható, ha addig nem növeli meg az esetszámot valamilyen "szuperterjesztési esemény".

Mint mondta: Európába kitekintve most már felismerhető a negyedik hullám két szabályossága. Az egyik az éjszakai tömeges szórakozó helyekhez kapcsolódik: ez figyelhető meg például Hollandiában, Görögországban, Cipruson, Spanyolországban és Portugáliában. Amint a hatóságok ezeket a szórakozó helyeket ismét korlátozták, a járványadatok gyors javulásba kezdtek. Vagyis, a nyári időszakban a delta variáns is csak tömegrendezvények útján terjed, más körülmények között csak korlátozottan.

A másik szabályosság az iskolához kapcsolódik. Nagy-Britanniában a hullám akkor indult be, amikor május 19-én a kormány eltörölte az iskolákban a kötelező maszkhasználatot és a járvány az elmúlt napokban gyors csillapodásba váltott, ami az ottani tanév végével (július 23.) hozható kapcsolatba.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!