Kihirdette a kormány az új maszkviselési részletszabályokat

Novák Katalin, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs vezetője még kedden jelentette be, hogy bizonyos intézményekben egyedi maszkhasználati szabályokat állapít meg a kormány. Az erről szóló EMMI rendelet meg is jelent szerda este a közlönyben - szúrta ki a Portolio.

Kásler Miklós rendelete szerint: "az egészségügyi intézményben - néhány kivételtől eltekintve - mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje". Azt is hozzáteszi ez a paragrafus, hogy ez a döntés a foglalkoztatottak számára munkahelyi kockázatbecslés alapján meghatározott egyéni védőeszközök viselési szabályait nem érinti.

Az egészségügyi intézményben ápolt beteg az elhelyezésére szolgáló kórteremben nem köteles maszkot viselni. A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy nem köteles maszkot viselni - sorolja a kivételeket a rendelet.

Az egészségügyi intézményben foglalkoztatott személy nem köteles maszkot viselni a betegellátásra nem szolgáló, betegforgalom számára nyitva nem álló

  • pihenésre és étkezésre szolgáló helyiségekben,
  • orvosi és nővérszobában és
  • irodai és egyéb munkahelyen

Szociális intézményben a védettnek nem minősülő

  • látogató,
  • ellátott - lehetőség szerint - látogató fogadásakor, közösségi programok alkalmával, közösségi terekben való tartózkodás esetén,
  • munkát végző személy,
  • egyéb célból jelenlévő személy

egyéb célból jelenlévő személy orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. A kivételek itt is ugyanazok.