Kásler: Aki mRNS-vakcinát kapott, annak más típusút ajánlanak harmadik oltásnak

A harmadik oltás fajtáját illetően a háziorvosok dönthetnek, de iránymutatást kapnak hozzá az Emmitől - mondta el az emberi erőforrások minisztere a harmadik koronavírus elleni oltásról nyilatkozva a Hír TV-nek. 

Kásler Miklós közölte: többféle elképzelés van arról, mi a legjobb gyakorlat, a gyógyszergyártók általában amellett vannak, hogy mindenki azt kapja harmadiknak, amit az első két alkalommal, a szakirodalom viszont egyre inkább a vegyes oltást ajánlja. Magyarán ha valaki mRNS típusú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapott, akkor harmadiknak vektorvakcinát (AstraZeneca, Szputnyik V) vagy elölt vírusból készült oltást (Sinopharm) érdemes adni neki. Ezt az iránymutatást fogja tartalmazni az orvosoknak kiküldött tájékoztató is - írja a Telex.

Az egészségügyi dolgozókról Kásler azt mondta, hogy aki nem veszi fel közülük a harmadik oltást (az első kettőt ugyebár kötelezővé tették számukra, a harmadik azonban egyelőre választható lesz), azt olyan helyre osztják be dolgozni, ahol nem találkozik fizikailag betegekkel.

A miniszter állítása szerint valószínűsíthető Magyarországon is a negyedik hullám, erre fel van készülve a magyar egészségügy. Az ugyanakkor már az egyének felelőssége is, hogy milyen súlyos lesz a hullám, mekkora terhet ró az ellátórendszerre. Az egyetlen hatékony prevenciós lehetőség továbbra is az oltás, erősítette meg Kásler.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!