Karácsony Gergely szerint Varga Juditnak le kellene mondania

A magyar ellenzék a kormány minisztereinek lemondását követelte Orbán Viktor kormányától azt követően, hogy állítólag újságírókat, médiatulajdonosokat és ellenzéki politikusokat figyeltek meg a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel "- írja a Guardian.

A Népszava szerint a brit lap cikkében beszámol az ügy magyarországi fejleményeiről. Idézik Karácsony Gergely előválasztási miniszterelnök-jelöltet is, aki azt mondta, hogy legalább az igazságügyi miniszternek le kellene mondania a történtek miatt. Kitérnek arra is, hogy emiatt hétfő este közel ezer ember tüntetett Budapesten.

A főpolgármester Gödöllő polgármesterének esetleges megfigyelésével kapcsolatban a következőket mondta: "ő 30 éve egy kisváros polgármestere, és számomra teljesen elképzelhetetlen, hogy bármilyen jogos bűnügyi vagy nemzetbiztonsági érdek fűződjön a megfigyeléséhez".

Karácsony Gergely megjegyezte, nem lepődött meg azon, hogy a kormányzat megfigyelheti az ellenfeleit. Arról számolt be, hogy ha bizalmas ügyekben folytat megbeszélést, akkor nincsen se telefon, sem laptop a szobában.

A cikk feleleveníti, hogy a 2019-es kampánya során kiszivárgott egy hangfelvétel, amelyen a politikus az ellenzéki belharcokról beszél. (Ugyan az írás nem említi meg, de minden bizonnyal arra az anyagra utalnak, amiben Karácsony Gergely arról beszél, hogy ha visszamenne Zuglóba, akkor elásnák őt)

  "Ez a botrány azt mutatja, hogy Magyarországon már nem beszélhetünk jogállamiságról" - vélekedett Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője. 

A beszámoló emlékeztet Varga Judit azon nyilatkozatára is, amelyet a Népszava kérdésére adott. A tárcavezető ebben arról beszélt, minden országnak szüksége van ilyen eszközökre - noha arról nem beszélt, hogy a kormány vásárolt-e a szoftverből. 

"A kormánynak az a terve, hogy nem tárgyalja meg a kérdést. Nem tudom, minek nevezhetném ezt, de felügyeletnek semmiképp sem hívnám - nyilatkozta Ungár Péter, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja a lapnak azt követően, hogy a Fidesz bojkottálta az ügyben összehívott ülést.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!