Harci járműveknek épült tesztpálya Zalában

Elkészült a ZalaZone Járműipari tesztpálya legújabb létesítménye, a katonai off-road pálya első üteme. A programon Palkovics László és Benkő Tibor is köszöntötte a megjelenteket.

Palkovics László, Innovációs és Technológiai miniszter a beruházás kapcsán emlékeztetett a gyorsaságra, mivel tavaly júniusban beszélgetett a német Rheinmetall vezetőjével, szeptemberben pedig már lerakták a Lynx harcjármű gyártó üzem alapkövét. A bokrétaünnep várhatóan szeptemberben lesz, a gyártás pedig 2023-ban indulhat – számolt be róla a Zaol.hu hírportálra hivatkozva a Magyar Nemzet.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter rámutatott, hogy nem szabad elveszíteni azt a tudást, amire a magyarok képesek.

"Egy olyan ország, amely a saját nemzeti identitását nem képes kezelni és kiszolgáltatott helyzetben akarja életét élni, azok rosszul döntenek" – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve: a nemzet és az állampolgárok érdeke azt követeli tőlünk, hogy tegyünk ezért az országért.

A miniszter emlékeztetett, hogy a világban gyorsan változik a biztonságpolitikai helyzet, újabb kihívások, kockázatok jelennek meg, amihez pedig kiváló korszerű, modern technikai eszközök szükségesek.

"De ez nem elég, mert az eszközökön kívül a hazájuk mellett elkötelezett, lojális katonák ugyanúgy fontosak. 2017-ben elindítottunk egy honvédelmi fejlesztési programot, de már 2032-re tekintünk, tehát megvan az az előrelátás, ami ezt a nemzeti érdeket képes majd szolgálni" – tette hozzá.

A honvédelmi miniszter kiemelte: olyan hadiipart kell építeni, amit nemcsak Magyarország használ. Ehhez pedig elengedhetetlen a kutatás, a fejlesztés, az innováció, az oktatás és a kiképzés. A most elkészült off-road pályán nemsokára a Lynx harcjárműveket tesztelhetik. Emellett kiemelt jelentőségű, hogy a tesztpályán az azokat vezető személyek gyakorlati képzése is megvalósul.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról számolt be, hogy az autóipari tesztpálya jelenleg kilencvenszázalékos készültségben van, s jól halad a 25 ezer négyzetméteres Rheinmetall-csarnok építkezése is.

A jelenleg elkészült és átadott beruházással három elem készült el a pályán: egy kavicsos ágyon fekvő kezelhetőségi pálya, egy harmincszázalékos emelkedő és vizes bukkanóval tarkított pályaelem.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere úgy fogalmazott, hogy a német cég és a magyar kormány közös beruházása jelentős kutatás- és gazdaságfejlesztési lehetőséget jelent a régió számára és reméli, hogy az elkövetkező években további álmok, nagyszabású elképzelések válhatnak valóra.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!