Figyelem! Bankszámlákat csapoló telefonos csalók jelentek meg Magyarországon

Egy újabb csaló társaság próbál adatokat kicsalni banki ügyfelektől: a csalók OTP-s banki ügyintézőnek adják ki magukat, és érzékeny adatokat kérnek be.

A Portfolio egyik szerkesztőjének közeli családtagját találta meg egy adathalász csaló, aki az OTP ügyintézőjeként bemutatkozva hívta fel az illetőt azzal, hogy gyanús tranzakciókat észleltek a számláján, a jelek szerint épp most próbálják ellopni a pénzét.

Mint kiderült, ugyanazt a receptet használja a csaló társaság, mely legalább három főből áll, és a jelek szerint találomra hívogat fel embereket azzal, hogy egy „Nagy Ludmilla” nevű nő 90, 100-150 ezer forintot próbált meg leemelni az OTP-s számlájáról, ezért azonnal le kell tiltani a számlát és a számlához kapcsolt bankkártyát.

EHHEZ PERSZE SZÜKSÉGES A KÁRTYASZÁM, A CVC-KÓD ÉS PERSZE A NÉV, ILLETVE A SZÁMLAEGYENLEG MEGADÁSA.

A csalók azt is közölték, a bankkártya letiltása 15 percig tart majd, addig nem tudják használni a számlát. Nyilván ezzel próbálják megakadályozni azt, hogy amíg ők lenyúlják a pénzt a számláról, például felveszik egy ATM-nél, addig nehogy egy másik számlára utalja a számla jogos tulajdonosa a pénzét ijedtében.

A csalók egymás között is átirányítják a hívást, annak látszatát keltve, hogy valóban egy banki csapattal beszélünk, illetve viszonylag profi szöveget is írtak a történethez, és telecenteres háttérzaj is hallható a hívás során. Az első ijedtség után szerencsére a szóban forgó esetben a megcélzott áldozatnak leesett, hogy ilyen adatokat egy bank soha semmilyen formában nem kérhet be, a számlaegyenleg gyors csekkolása után pedig meg is nyugodhatott, hogy minden rendben van.

A csalók egy 70-es számot használnak (06703666000), melyről egy gyors Google-keresés után kiderül, hogy már számtalan áldozatnál próbálkoztak. Bár már május végéről is találni a számról olyan bejegyzést, hogy „otp scammer”, ma igencsak aktívak voltak, ugyanis több poszt is beszámol a telefonszámról indított csalási próbálkozásról.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!