Európai Bizottság: az emlékezés a romák üldözésére közös európai kötelesség

Közös európai kötelesség megemlékezni a romaüldözésről és foglalkozni a jelenleg is fennálló megkülönböztetésük felszámolásával - jelentette ki az Európai Bizottság a roma holokauszt augusztus 2-án esedékes emléknapja alkalmából pénteken.

"Tiszteletünket fejezzük ki a holokauszt roma áldozatainak százezrei előtt, és megújítjuk erőfeszítéseinket és elkötelezettségünket a romák egyenlősége és társadalmi befogadása mellett" - fogalmazott közös közleményében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős alelnök, valamint Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos.

Leszögezték: a gyűlöletnek, a faji indíttatású erőszaknak és az etnikai alapú profilalkotásnak nincs helye az alapvető jogok tiszteletben tartására épülő Európai Unióban - közölte az MTI.

Az Európai Bizottság illetékesei felkérték az uniós tagállamokat, hogy kötelezzék el magukat az EU 2020 októberétől érvényes romastratégiájában rögzített egyenlőség, befogadás és a társadalmi részvétel biztosítása mellett.

"Együtt egyenlőbbé tehetjük az Európai Uniót a legnagyobb etnikai kisebbség tagjai számára is" - tették hozzá.

Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján arra emlékezve, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!