Dobrev szerint Orbán gyűlöletkeltéssel tereli el a figyelmet "szörnyen silány" politikai teljesítményéről

A Fidesz homofób törvényéről és az ellenzéki összefogásról adott interjút Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje a CNN-nek pénteken. 

A riporter elsőként a melegellenessé tett pedofiltörvény hátteréről kérdezte a politikust. Arra volt kíváncsi, hogy a széles körű elutasítást kiváltott törvénnyel szemben miért volt olyan elhanyagolható az ellenállás azok között, akik megszavazták. Dobrev Klára azt felelte, hogy ez Orbán Viktor politikájának az alapja, hogy minden választás előtt kipécéz embereket, csoportokat, akiket aztán gyűlölhet. Ezúttal az LMBTQ-közösséget szúrta ki. Emlékeztetett ara, hogy korábban a menekültek, az Európai Unió vagy éppen Soros György volt a célpont. Úgy látja, hogy a miniszterelnök azt akarja, hogy Magyarországon az emberek mindig gyűlöljenek valakit. Ezzel akarja elterelni Orbán Viktor a figyelmet a „szörnyen silány” politikai teljesítményéről - írja a Népszava.

A riporter felidézte, hogy a törvény nemzetközi szinten is felháborodást keltett, és a holland miniszterelnök azt javasolta, hogy Magyarországnak és a kormányfőnek el kellene indítania az 50-es cikkely szerinti eljárást a kilépésről az EU-ból. Dobrev Klára szerint Orbán Viktor egyetlen indoka a maradásra az európai pénzügyi alap. Most azonban a több milliárdos támogatások veszélybe kerültek a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos szabályozások életbelépésével. Ezeket a forrásokat ugyanis fel lehet függeszteni, ha az ország nem tartja be a jogállamisági vagy emberi jogi irányelveket. Így Dobrev Klára szerint Orbánnak az utolsó kis indoka is elúszni látszik, amiért korábban elfogadta az uniós tagsággal járó szabályokat.

A riporter felvetette, hogy ez egy óriási pillanat, hogy hat ellenzéki párt összefogott annak érdekében, hogy megbuktassák Orbán Viktort. Dobrev Klára szerint egyértelműen ez az egyetlen út, hogy sikeresek legyenek a regnáló kormányfővel szemben. Felidézte, hogy Orbán Viktor egyik első lépése volt 2010-ben, hogy egyoldalúan, egyeztetés nélkül megváltoztatta a választási törvényt. 

A DK politikusa szerint már pontosan tudható, hogy a választások nem lesznek szabadok és igazságosak, de a különböző ellenzéki pártok mégis egyesítették erejüket.

Hozzátette, hogy a közvélemény-kutatások szerint az egyesült ellenzék több százalékponttal is vezet. Elmondta a csatornának, hogy előválasztást is tartanak a pártok között, ahol egy miniszterelnök-jelöltet és minden választókerületben egy jelöltet választanak. Megjegyezte, hogy érzi azoknak az erejét, akiknek tele van a hócipőjük Orbán Viktorral és kormányával.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!