Brutális bírsággal megy neki a kormány az építőipari trükközőknek

A kormány fontos döntést hozott az építőipari exportszállítmányok felügyelete érdekében: akár a szállítmány nettó értékének 40 százalékára rúgó bírságot is kiszabhatnak, ha a szállítmányozó bejelentés és annak tudomásulvételének visszaigazolása nélkül vinne ki a rendelet hatálya alá tartozó építőipari nyersanyagokat - írja a Portfolio.

2021 júliusától az építőipari ellátásbiztonság szempontjából egyes stratégiai jelentőségű nyersanyagokat és termékeket, csak a belgazdaságért felelős miniszterhez történő regisztrációt, és a bejelentés tudomásulvételének visszaigazolását követően lehet külföldi piacra értékesíteni.

A bejelentést követően a kormány megvizsgálja, hogy az építőanyag külföldi értékesítése jelentős mértékben akadályozza-e vagy ellehetetleníti-e a kritikus infrastruktúrák létesítését, veszélyezteti-e a közellátást, vagy jelent-e kockázatot az építőipari ellátásbiztonságra. A bejelentés vizsgálata alatt a magyar államot a külföldre értékesíteni szándékozott építőanyagra elővásárlási jog, a külföldre kivinni szándékozott építőanyagra – ha az a bejelentő saját, külföldön lévő telephelyére, saját felhasználás céljából kerülne kiszállításra vételi jog illeti meg.

A nyersanyagok között szerepel például a kavics, sóder, tört vagy zúzott kő, amelyet általában betonozáshoz, út- vagy vasútkövezéshez használnak, valamint több vasból vagy nem ötvözött acélból készült termék is.

A pénteken megjelent friss közlönyben a fenti szabályokról szóló rendeletet módosították, a rendelet legfontosabb változásának tűnik, hogy a július 23-ai közlöny kihirdetést követően 15 nappal komoly bírságot is kiszabhatnak azokra, akik elmulasztják a szállítmány bejelentését, azaz közvetlen szankciót kapcsolnak a mulasztáshoz. A rendelet szövege szerint ha a bejelentő nem tett eleget bejelentési kötelezettségének, vagy visszaigazolással nem rendelkezik, a rendőrség és az állami adó- és vámhatóság a bejelentő terhére

A BE NEM JELENTETT VAGY A VISSZAIGAZOLÁSSAL NEM RENDELKEZŐ ÉPÍTŐANYAG ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ NÉLKÜLI ÉRTÉKÉNEK NEGYVEN SZÁZALÉKÁIG TERJEDŐ KÖZIGAZGATÁSI BÍRSÁGOT SZAB KI.

Ezen kívül a friss közlöny néhány másik helyen is módosítja a korábban hatályban lévő rendelet részletszabályait, szintén 15 nap múlva lép hatályba az a szabály is, mely szintén összefügghet a fenti bírságolási gyakorlattal, hogy a szállítmányokat kísérnie kell a bejelentést igazoló dokumentumnak (a sofőrnél kell lennie a papíroknak):

A BEJELENTÉSNEK ÉS ANNAK TUDOMÁSULVÉTELE VISSZAIGAZOLÁSÁNAK A SZÁLLÍTMÁNYT KÍSÉRNIE KELL, AZT A BEJELENTŐNEK A FUVAROZÁST VÉGZŐ VAGY AZT SZERVEZŐ RENDELKEZÉSÉRE KELL BOCSÁTANIA.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!