Boldogkői Zsolt szerint kötelezővé kell tenni a koronavírus elleni oltást

Boldogkői Zsolt, mikrobiológus professzor szerint ősszel berobbanhat egy újabb járványhullám, mely során az oltatlanok lesznek nagyobb veszélynek kitéve. Ha nem tesszük kötelezővé az oltást, nem fogunk tudni megszabadulni a koronavírustól – figyelmeztetett a szakértő, aki azt tanácsolja: vegyük fel a harmadik oltást, az immunrendszer ugyanis felejt, ráadásul most egy új variáns hódít.

Boldogkői Zsolt, mikrobiológus professzor szerint a trendeket nézve ősszel, a jó idő végével elképzelhető, hogy berobban egy újabb járványhullám. A Spriti Fm Aktuál című műsorának vendégeként felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a nagy átoltottsági aránnyal rendelkező országokban (mint például Izrael) csak a fertőzöttek száma emelkedik, a halálozásoké továbbra is alacsony, különösen az oltottak körében. Tehát, ha lesz is egy nagyobb hullám, az oltatlanok lesznek nagyobb veszélynek kitéve – vonta le a következtetést.

A szakértő szerint úgy tűnik, hogy ha csak valami csoda nem történik, akkor csak az oltással fogjuk tudni visszaszorítani a járványt, ezért érdemes lenne – ahogy a magyar kormány is elkezdte, akár több lépésben – kötelezővé tenni azt. „Ezt meg kell lépnünk, különben nem fogunk tudni megszabadulni ettől a járványtól” – fogalmazott.

A harmadik oltás kapcsán elmondta: ugyanazzal a vakcinával nyugodtan lehet oltani. Immunológiai szempontból annak sincs akadálya, hogy a harmadik oltóanyag eltérő legyen – tette hozzá –, de a gyártók erre vonatkozóan még nem tettek ajánlást.

Boldogkői azt tanácsolja, hogy akik elmúltak 60 évesek, és eredetileg Sinopharmot kaptak, mindenképpen kérjék a harmadik oltást, de például a Pfizerrel vagy AstraZenecával oltottaknak is ugyanezt javasolja - írja az atv.hu. Az immunrendszer ugyanis felejt, ráadásul most egy új variáns hódít – magyarázta.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!