Az USA Kínával verseng a vakcinadiplomáciában, hogy elnyerje a külföldi országok kegyeit

Hétfőn egymillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezik Malajziába az Egyesült Államokból – jelentette be a Fehér Ház, amely további szállítmányokat tervez eljuttatni Délkelet-Ázsiába, összesen pedig 500 millió Pfizer-vakcinát terveznek elküldeni a szegényebb országoknak.

Ez a szállítmány annak a 80 millió adagnak a része, amelyet a Biden-adminisztráció a fejlődő országokba kíván eljuttatni, hogy ezzel mérsékelje a különbséget a fejlett és fejlődő országok átoltottsága között - írja a Portfolio.

Az Egyesült Államok Kínával verseng a vakcinadiplomáciában, hogy nagyszabású küldeményekkel nyerje el a külföldi országok kegyeit. Az amerikai kormány természetesen a küldeményeket azzal indokolja, hogy életeket szeretnének megmenteni külföldön, nem pedig szövetségeseket szerezni.

Edgar Kagan elnöki tanácsadó a Reutersnek azt mondta, hogy az Egyesült Államok „biztonságos és hatékony” vakcinákat küldött Malajziába a legnagyobb szükség idején, és további szállítmányokat kívánnak eljuttatni a régióba a közeljövőben. Egy másik tisztviselő is úgy nyilatkozott, hogy az amerikai vezetés dolgozik azon, hogy a lehető leggyorsabban tudjon vakcinákat eljuttatni Délkelet-Ázsiába.

Az amerikai vezetés már bejelentette, hogy vakcinákat adományoznak a Fülöp-szigeteknek, Vietnamnak, Indonéziának, Thaiföldnek, Laosnak, Pápua Új-Guineának és Kambodzsának. Indonéziába például 4 millió Moderna vakcinát küldenek.

A fenti ígéreteken kívül az Egyesült Államok 500 millió Pfizer vakcinát vásárol, amit 92 alacsony/közepes jövedelmű országnak fognak elküldeni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!