A XVII. kerületben vadászott emberekre egy kábítószer hatása alatt álló ámokfutó

A XVII. kerületben vadászott emberekre egy kábítószer hatása alatt álló ámokfutó, aki ész nélkül lövöldözött az utcán. A drogost egy szabadnapját töltő készenléti rendőr fegyverezte le. Horváth András őrmester, a Készenléti Rendőrség (KR) járőrvezetője Rákosmente egyik tömbházának lakásában hallotta meg a lövések zaját. A rendőrség hivatalos Facebook-oldalán számolt be a hőstettről.

"Meg tudom különböztetni egy lövés hangját bármilyen más zajtól. A nyitott ablakon keresztül hallottam a dörrenést, majd közvetlen utána kiabálásra lettem figyelmes" – mondta Horváth őrmester. A rendőr ezek után lerohant a társasházat körülvevő parkba, hogy ha kell, segíthessen.

"Egy fiatal srác és egy lány lélekvesztve rohant felém. Drámai volt látni a reakciójukat, mindketten sokkos állapotba kerültek. Megállítottam őket, és közöltem, hogy rendőr vagyok, majd kértem tőlük, mondják el, mi történt velük" – folytatta a beszámolóját a járőr, akinek a 16 éves fiatalok zokogva számoltak be arról, hogy egy férfi minden előzmény nélkül megtámadta őket. A fiút megütötte, a lányt fojtogatni kezdte, majd elővett egy fegyvert, és miközben menekültek előle, rájuk lőtt. A fiatalok a rendőr elmondása szerint a feszült pillanatok közben a hátuk mögé mutogattak, arra utalva, hogy az ámokfutó mindjárt odaér - írja a Magyar Nemzet.

"Magam mögé tereltem őket, és egy nagy méretű alumíniumszemetes felé intettem, hogy annak takarásában rejtőzzenek el" – mesélte tovább az őrmester. "Tőlem mintegy húsz méterre felbukkant az ismeretlen férfi, elkezdtem futni felé. Tekintete zavarodottságot sugallt, mintha az áldozatokat vadászva fürkészte volna a terepet. Fején lövészetnél használt fülvédő volt. Nem lehetett hosszasan gondolkozni. Néhány másodperc is elég volt ahhoz, hogy felmérjem, nincs a kezében semmi, ezért azonnal a fegyvert kerestem. Láttam, hogy az övénél, a pólója takarásában dudorodik valamilyen tárgy. Rákiabáltam, hogy álljon meg, majd a reagálására nem hagyva időt, rögtön a felsője felé nyúltam. Ráfogtam a fegyverre, kirántottam a nadrágkorcból, és a saját pisztolyát fogtam rá, úgy kényszerítettem a földre. Utasításaimmal folyamatosan kontroll alatt tartottam, nehogy hirtelen mozdulatot tegyen" – idézte fel a történteket. Mint elmondta: ezek után kipakolta a férfi zsebeit, ahonnan előkerült egy kilenc centiméteres pengéjű zsebkés is. Ezután telefonált a Készenléti Rendőrség ügyeletére, hogy támogatást kérjen a kollégáktól az intézkedés befejezéséhez. A fegyver csőre volt töltve, ezért a tárat kiürítette, majd megakasztott szánnal adta át a kiérkező fővárosi rendőröknek.

"Ekkor már azt is tudtam, hogy nem éles, hanem gáz-riasztó fegyver volt a férfinál. A teljes körű ruházatátvizsgáláskor kollégáim por alakú amfetaminszármazékot is találtak nála, az sem kizárt, hogy fogyasztott is belőle" – tette hozzá Horváth András. Az őrmestert a Készenléti Rendőrség parancsnoka, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes a helytállásáért jutalomban részesítette.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!