A világjárvány alatt tovább erősödött az Iszlám Állam

Megoszlik a szakértők véleménye azzal kapcsolatban, hogy a világjárvány erősíti vagy gyengíti-e a terrorszervezeteket. Míg többen azt állítják, hogy az elmúlt évben a kormányok meggyengülésével megerősödtek a fegyveres csoportok, mások úgy vélik, ez a járványhelyzet nélkül is megtörtént volna. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint a pandémia nem változtatta meg a terrorszervezetek stratégiáját.

"Igaz, hogy egyes államok meggyengülése, valamint a koronavírus okozta társadalmi feszültségek lehetőséget jelentettek a terrorszervezeteknek a terjeszkedésre, ugyanakkor ez nem vezetett a gyors, radikális megerősödésükhöz" – jelentette ki Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, hozzátéve, az Iszlám Állam és az al-Kaida is jelentősen megerősödött az elmúlt években, függetlenül a járványhelyzettől.

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) elnöke, Bruno Kahl arra figyelmeztetett a minap, hogy az Iszlám Állam továbbra is valódi fenyegetést jelent a világra nézve, noha területeinek nagy részét Szíriában és Irakban is elveszítette. Kahl a Süddeutsche Zeitung német napilapnak adott interjúban elmondta, az Iszlám Állam decentralizált hálózattá vált, hasonlóan az al-Kaidához, és alszervezetei egyre inkább terjeszkednek a térségben és Afrikában is.

"Irakban például a 2020-as év közepén hajtotta végre a legtöbb támadását az Iszlám Állam 2018 óta" – hangsúlyozta Szalai Máté.

A kutató elmondta: jelenleg a legnagyobb kihívást a Száhel-övezet jelenti, ahol tavaly összesen 1170 támadást vállaltak magukra a dzsihadisták és szövetségeseik. "Ez a szám különösen aggasztó, ha figyelembe vesszük, hogy 2016-ban a támadások száma nem érte el a százat" – mutatott rá a szakértő. A német szövetségi hírszerző szolgálat elnöke szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai és nyugati hatalmaknak is elsősorban a Száhel-övezet kormányainak – például Burkina Fasónak, Nigernek és Nigériának – kellene segítséget nyújtaniuk. Kahl úgy véli, csak az erős országvezetés tudja felvenni a harcot a terrorszervezetekkel, noha ezzel sem ért egyet minden kutató. Eric Stollenwerk, a hamburgi székhelyű globális és térségi tanulmányok intézetének (GIGA) munkatársa szerint csak az államok megerősítése nem fogja legyőzni sem az Iszlám Államot, sem az al-Kaidát. A német kutató a nemzetközi segítségben látja a megoldást.

"Csupán illúzió azt gondolni, hogy az állam megerősítése automatikusan garantálja a biztonságot" – tette hozzá.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!