A Magyar Nemzeti Bank így segítene a moratóriumosoknak

A jegybank jelezte: elvárja a bankoktól, hogy díjmentesen tegyék lehetővé moratóriumos ügyfeleiknek az előtörlesztést. Ajánlja még, hogy ingyenes legyen a szerződésmódosítás, ha magasabb részletet vállal az adós.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) körlevélben szólította fel a bankokat, hogy ne számítsanak fel előtörlesztési, illetve szerződésmódosítási díjat akkor, ha ügyfelük jelzi nekik: szeretné részlegesen vagy teljesen előtörleszteni a fizetési stop miatt felhalmozódott kamat- és díjtartozását.

A jegybank felügyeleti szabályozó dokumentumában azt is szorgalmazza, hogy az ügyfeleknek legyen lehetőségük díjmentes szerződésmódosításra akkor is, ha a meghosszabbított futamidő mérséklése érdekében önként magasabb összegű havi törlesztő megfizetését vállalják. Ehhez persze – jegyzik meg – a bankoknak természetesen figyelembe kell venniük a jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó adósságfékszabály előírásait is. Magyarul: csak akkor vállalhat magasabb részletet egy lakossági ügyfél, ha a hivatalosan kimutatott jövedelme lehetővé teszi.

Az MNB azt akarja elérni, hogy a díjmentes szerződésmódosítási lehetőségeket a pénzügyi intézmények legalább 2022. december 31-ig biztosítsák ügyfeleiknek. További elvárás, hogy a pénzügyi intézmények minderről honlapjukon is tájékoztatást nyújtsanak - írja az én pénzem.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!