Tízhónapos kisfia előtt végezte ki párját

A másodfokú Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását, a cselekmény súlyosabb minősítését és a büntetés súlyosítását indítványozza abban az ügyben, amelyben a terhelt tíz hónapos fia előtt ölte meg annak édesanyját.

A Győri Törvényszék a 2021. április 29. napján meghozott ítéletében a vádlottat erős felindulásban elkövetett emberölés bűntette és kiskorú veszélyeztetése bűntette miatt halmazati büntetésül 7 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.

A nem jogerős ítélet szerint az élettársak hosszú évek óta veszekedtek. A sértett szakított a férfival, elköltözött, új párja lett, ennek ellenére a vádlott a kapcsolatukat - eredménytelenül - helyre akarta állítani. A férfi a sértett hazugnak vélt válaszai, tagadása és – a gyermek apaságának kérdésében – zavara miatt olyan indulatos, beszűkült tudatállapotba került, hogy a konyhában a sértettre támadt. Őt többször megütötte, majd a szobába – ahol közös tíz hónapos gyermekük is volt – menekülő nőt tovább bántalmazta, fojtogatta, aztán késsel többször megszúrta.

A sértett halálát látva a vádlott először a hangosan síró gyermeket eredménytelenül csitította, majd a helyszínről elmenekült. A férfit másnap a lakása előtt a nyomozó hatóság fogta el, mikor szökni próbált. A sértett holttestére és a mellette síró, éhes és szomjas kisfiúra is másnap találtak rá.

A másodfokú ügyészség szerint a gyermekek érdekét sértő bűncselekmény minősítése törvényes, a vádlott élet elleni cselekménye viszont nem az emberölés privilegizált esetének, az erős felindulásban elkövetett emberölésnek, hanem az emberölés alapesetének minősül. A sértett általa kifogásolt magatartása, hűsége, az apaság - egyébként alaptalan - bizonytalansága, kételye ismert volt a vádlott számára, ezek a vádlott cselekményét méltányolhatóvá, erkölcsileg menthetővé vagy magyarázhatóvá nem teszik, a sértett magatartásának súlyával objektíve sem áll arányban a vádlott magatartása.

A halmazati büntetést pedig az emberölés alapesetének büntetési tételéből kiindulva, a felemelt középmértékhez képest, azt meghaladóan szükséges és indokolt kiszabni a közös gyermeküket sorsára hagyó, a rendőrség elől szökni próbáló vádlottal szemben, a különös kegyetlenséghez közeli elkövetési módra is tekintettel. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!