Szegény moldávok, ukránok veséit vágták ki Bulgáriában gazdag külföldiek számára

Jelentős szervkereskedelmi hálózatot lepleztek le Bulgáriában. Egy híres szófiai egyetemi kórházban tizennégy közelmúltbeli ügyet vizsgálnak, amelyekben szegény moldávok és ukránok hamis papírokkal adták el a veséjüket gazdag külföldieknek - írja a Szabad Európa.

Az elmúlt két évből tizennégy olyan esetet vizsgálnak Bulgáriában, amelyekben fiatal ukránok és moldávok adhatták el a veséiket gazdag külföldieknek – jelentette be Bojko Raskov belügyminiszter csütörtökön.

Ezeknek egy részét Bulgária egyik vezető kórházában, a szófiai állami Lozenetzi Egyetemi Kórházban végezték a bolgár egészségügyi miniszter korábbi bejelentése alapján. A vádak szerint a donorok kivétel nélkül szegény fiatalok voltak Moldovából és Ukrajnából, akiknek az egyik veséjét pénzért kioperálták a kórházban, és az Euractiv szerint szupergazdag külföldiekbe ültették be.

A szervátültetésért fizető külföldiek a tájékoztatás szerint többek közt Németországból, Ománból, Izraelből és Japánból érkeztek Bulgáriába. Mindkét fél hamis papírokkal érkezett az országba, ami azt bizonyította, hogy az eladó és a vevő rokonok, unokaöcs-nagybácsi viszonyban.

Bulgáriában ugyanis meglehetősen szigorúak a transzplantációs szabályok, élő ember csak közeli rokonának adhatja oda a veséjét. Az érintett kórház egyébként az egyik legjobb hírű intézmény Bulgáriában, a kormány tagjait és az országban élő külföldi diplomatákat is szinte kizárólag itt látják el.

De Kacarov szerint olyan is előfordult, hogy egy halott donor szervét nem egy, a transzplantációs lista alapján jogosult bolgár beteghez irányították a kórházban, hanem inkább az egyik külföldi vásárlóhoz. Emellett nem is feltétlenül csak a vesékről van szó, a vád szerint egy magas rangú kormánytisztviselő szintén korrupt módon, soron kívül kaphatott új májat a kórházban.

A Semmelweis Egyetem leírása szerint egyébként előnyösebb lehet az élő donorból kivett vesét beültetni, jellemzően kevesebb a szövődmény ilyenkor.

Az Luzenets kórház vezetését emellett más bűncselekményekkel is vádolja az ügyészség; rögtön el is bocsátották őket.

Bár a mostani vádaknál nem közölték, hogy mennyiért bonyolíthatták le az illegális szervátültetéseket, mégis lehet becslésünk a helyi árakról. Két éve ugyanis részben hasonló bűnszervezetet kapcsoltak le a bolgár rendőrök. Az volt a különbség, hogy szegény bolgárokat toboroztak, és a szomszédos Törökországban hajtották végre a műtéteket.

Akkor a vevőnek 55–111 ezer euró (20–40 millió forint) közti összegbe került egy új vese, az eladó pedig 5,5–7,5 ezer eurót (2–2,5 millió forintot) kapott. A bolgár hatóságok értesítették az esetről moldáv kollégáikat. Bulgária egyébként az EU legszegényebb országa, emellett folyamatosan erős nyomás alatt van az EU felől az országban a legtöbb területet átható korrupció és szervezett bűnözés miatt.

A szigorú szabályozás és a kevésbé összehangolt egészségügyi rendszer miatt Bulgáriában évente csak pár tucat vesetranszplantációt végeznek bolgárokon, miközben jellemzően több mint ezren várnak vesére.

Összehasonlításképp: Magyarországon hasonló várólistával évente nagyjából háromszáz ilyen műtétet végeznek. Átlagosan két-három évig kell várnia egy magyar betegnek az új vesére, lehetőleg végig műtétképes egészségügyi állapotban. Kivéve, ha jelentkezik megfelelő élő donor.

Van a világon olyan ország, ahol legális a szervkereskedelem – ez Irán. Annyi korlátozással, hogy hivatalosan irániak nem adhatják el a veséjüket külföldi vevőnek, csak irániak kaphatnak helyi vesét. Illetve olyan fejlődő országokban is sokszor felüti fejét a megtűrt szervkereskedelem, ahol a helyi kormány ezt képtelen ellenőrizni, például Afganisztánban vagy Irakban.

Ha legális a vesekereskedelem, azzal lényegében azonnal megszűnnek a várólisták, Iránban vesebőség van. A világ többi országa etikai okok miatt utasítja el ezt a megoldást, ilyenkor ugyanis várható, hogy a legszegényebbek fogják eladni a veséjüket, és a legfelső réteg fogja megvenni és tovább élni. Iránban és Afganisztánban is hasonló a tapasztalat.

"Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.”

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!