Putyin: Az Egyesült Államok biztos léptekkel halad egyenesen a Szovjetunió útján

Meg kell próbálni megtalálni a módját Moszkva és Washington kapcsolatai javításának a június 16-án esedékes genfi orosz-amerikai csúcstalálkozón - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum egy panelbeszélgetésén.

"Meg fogjuk vitatni a kétoldalú kapcsolatok kérdéseit. Abból indulok ki, hogy meg kell próbálnunk megkeresni az útjait ezen kapcsolatok rendezésének, amelyek ma túlságosan mély szintre kerültek, amivel mindannyian tisztában vagyunk" - mondta Putyin.

"A hadászati stabilitásról fogunk beszélni, a nemzetközi konfliktusok rendezéséről a legforróbb pontokon. Remélhetőleg beszélni fogunk a leszerelési folyamatokról, a terrorizmus elleni küzdelemről. A járványok elleni küzdelemről és a környezetvédelmi kérdésekről. Ez a hozzávetőleges napirend" - tette hozzá.

Putyin álláspontja szerint Oroszország és az Egyesült Államok között nincs nézeteltérés, de az amerikai fél nem titkolja, hogy fel akarja tartóztatni Oroszország fejlődését - írja az MTI.

Az amerikai belpolitikát érintve azt mondta, hogy soha nem foglalt állást a washingtoni Capitoliumnál kirobbant januári zavargások ügyében, csak az esemény negatív következményeire hívta fel a figyelmet.

"Rögtön azt mondtam, nem gondolom, hogy ez így jól van. Magát az eseményt nem értékelem. Arról beszélek, ami ezután következett" - hangoztatta.

Putyin a nyilatkozataiban többször rámutatott, hogy a washingtoni zavargások részvevőire rendkívül hosszú szabadságvesztés vár. A beszélgetés moderátorának arra a felvetésére, hogy nem fél-e attól, hogy az Egyesült Államok hozzáférhetetlenné teszi majd a Kreml hivatalos oldalát, a kremlin.ru-t arra hivatkozta, hogy állást foglalt a zavargások ügyében, Putyin kijelentette: "Köpni szeretnék én arra, hogy valaki blokkol-e engem. Számomra más a fontos - az orosz nép bizalma a jelenlegi minőségemben."

"A volt Szovjetunió egykori állampolgáraként elmondom, hogy mi itt a gond. A birodalmaknak gondja az: olybá tűnik számukra, hogy olyan hatalmasok, hogy megengedhetnek maguknak kisebb tévedéseket és hibákat. Ezeket megvesszük, azokat megfélemlítjük, ezekkel megállapodunk, azokat elhalmozzuk gyöngyökkel, ezeket pedig megfenyegetjük hadihajókkal. És ez megoldja a problémákat. A problémák mennyisége pedig egyre nő, és elérkezik egy pillanat, amikor már nem lehet megbirkózni velük. Az Egyesült Államok biztos léptekkel, magabiztos járással, szilárd lépésekkel halad egyenesen a Szovjetunió útján." - mondta a 24.hu szerint Putyin.

Az orosz elnök azt mondta, hogy országa titkosszolgálatainak nem volt közük ahhoz, hogy Minszk leszállásra kényszerítette a Ryanair repülőgépét.

"Láttam a NATO vezetésének arra vonatkozó bejelentését, hogy Oroszország ennek részese volt. De azt akarom mondani önöknek, ez azt jelenti, hogy a NATO vezetése veszélyben van, ha ilyen kijelentéseket tesz. Ez azt jelenti, hogy (ezek) az emberek nem értik, hogy ezek az események hogyan mennek végbe" - fogalmazott.

Hozzáfűzte, hogy az orosz titkosszolgálatok részt vettek az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ellen eltervezett merénylet részvevőinek moszkvai őrizetbe vételében, Minszk kérése alapján.

Putyin szerint Moszkva semleges álláspontra helyezkedett a fehéroroszországi belpolitikai fejleményekkel kapcsolatban, mert az ottani belügyek megoldása a fehéroroszok dolga.

Kifejezte Oroszország készségét az együttműködésre a hivatalosan nem barátinak minősített országok azon cégeivel és állampolgáraival, amelyek és akik nem tekintik az ellenségüknek Moszkvát. Az ebbe a kategóriába sorolt államok május 13-án közzétett listáján eddig csak Csehország szerepel.

Az orosz vezető rámutatott, hogy az amerikai cégek minden politikai korlátozás ellenére népes küldöttséggel voltak jelen a szentpétervári fórumon.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!