Oroszország már azt gyakorolja, hogy tudja elpusztítani Amerika egyik legütőképesebb fegyverét

Azt gyakorolta az orosz haderő az elmúlt hetek során, hogy tud semlegesíteni egy ellenséges repülőgép-hordozót és annak kíséretét – jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Bár nem nevezték meg az Egyesült Államokat, mint a gyakorlat célpontja, a lényegében mobil katonai bázisként szolgáló repülőgép-hordozók Amerika egyik legfontosabb eszközét jelentik, ha nemzetközi hadműveletekről és az Egyesült Államok katonai erejének projekciójáról van szó - írja a Portfolio.

A Business Insider arról ír, hogy körülbelül két tucat orosz hadihajó, tengeralattjáró és logisztikai hajó, illetve meg nem nevezett mennyiségű orosz katonai repülőgép is részt vett a gyakorlatban, amely valószínűleg június közepén zajlott, de csak most történt meg az ezzel kapcsolatos hivatalos bejelentés.  

A hadihajók két különálló csoportot alkottak és körülbelül 500 kilométeres távolságra helyezkedtek egymástól, majd megindult a hadművelet, mely során szimulált összecsapásra került sor.

A hadgyakorlat során Oroszország csendes-óceáni flottájának zászlóshajója, a Varjag cirkáló, a Saposnyikov Marsall romboló és két korvett támadott egy (szimulált) repülőgép-hordozót és annak kíséretét; a támadók a rakétarendszereik üzemeltetését, a (szimulált) hordozó-csoport az ezek ellen való hatékony védekezést gyakorolta.  

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a gyakorlatban részt vettek Tu-142M3 bombázók és MiG-31BM vadászgépek, Il-78-os légi utántöltő gépek és Il-38 tengeralattjárók semlegesítésére specializálódott bombázók is.

A gyakorlatról szóló hírközlések nem írnak arról, hogy a védekező erők kompozíciója mi volt pontosan, de valószínűleg nem volt a formáció része egy valódi repülőgép-hordozó sem, hiszen Oroszország egyetlen üzemképes hordozója jelenleg javítás alatt áll.

Oroszország nem nevezett meg egy konkrét államot sem, amely ellen a gyakorlatot végrehajtották, de teljesen egyértelmű volt, hogy az Egyesült Államok repülőgép-hordozóinak semlegesítését szimulálták.

Hivatalosan a Kamcsatkához közeli Kuril-szigetektől 4000 kilométerre zajlott a hadgyakorlat, az amerikai média szerint viszont az orosz hajók Hawaiitól alig párszáz kilométerre manővereztek. Az Egyesült Államok Indiai- és Csendes-óceáni régiós parancsnoksága szerint egy időben alig 35-40 kilométerre tartózkodtak az orosz hajók az amerikai vizektől, amely miatt az Egyesült Államok valószínűleg riadóztatta a USS Carl Vinson repülőgép-hordozót is.

A USS Carl Vinson és kísérete június 17-én ért Hawaii környékére; az amerikai tisztségviselők szerint a hajó eleve oda tartott, de a térségen belül máshová, az orosz hajók tartózkodási helyéhez közelebb rendelték a formációt, amikor értesültek az orosz jelenlétről. Az ABC News forrásai szerint az Egyesült Államok még elfogó-vadászokat is riadóztatott, ahogy az orosz bombázók megjelentek a térségben.

Korábban Kína is végre hajtott egy hasonló gyakorlatot; az év elején „véletlenül” pont úgy gyakorolta a kommunista ország haditengerészete az ellenséges hordozók likvidálását, hogy egy amerikai hordozó-csoport alig 500 kilométerre tőlük, nemzetközi vizeken hajózott.  Az incidenst az amerikai haderő a Kína részéről való „agresszív és destabilizáló” akciónak nevezte, mellyel a „nemzetközi vizeken hajózók szereplőket akarják fenyegetni.”

Az Egyesült Államok rendelkezik a világon a legnagyobb számú és legütőképesebb repülőgép-hordozóval; azért tartja fenn ezeket az igencsak drága, nehezen üzemeltethető és komplex fegyverrendszereket Amerika, mivel segítségükkel szinte bárhol a világon képesek csapást mérni széles körű fegyverarzenál bevonásával.

Az ilyen fegyverrendszerek semlegesítése kézenfekvő célkitűzés az Egyesült Államok ellenségeinek, elsüllyesztésük viszont kifejezetten nehéz feladat, hiszen egyrészt mindig más hadihajókkal együtt mozognak, másrészt pedig a hajótestük olyan masszív, hogy az képes ellenállni jelentős intenzitású ellenséges tűzerőnek. Az egyetlen elsüllyesztett modern hordozót, a USS Americát négy hétig lőtték egy 2005-ös fegyverkísérlet-során, mire végre a víz alá merült. Sokáig az az állítás járta a szakértők részéről, hogy minimum egy nukleáris fegyverrel kellene eltalálni egy hordozót, hogy az azonnal elsüllyedjen.

2005 óta persze sokat fejlődött a technológia: mind Oroszország, mind pedig Kína több olyan fegyverrendszert fejlesztett, melyeknek célja, hogy ha nem is azonnal elsüllyesszenek, legalább harcképtelenné tegyenek, vagy visszavonulásra kényszerítsenek egy amerikai hordozót. Kína részéről ilyen a Dongfeng-21D és a Donfgeng-26 ballisztikus rakéta, melyek együttes alkalmazása más cirkálórakétákkal és harci repülőgépekkel együttesen már komoly veszélyt jelent az ellenséges hordozókra.

Oroszország részéről pedig a Kindzsal hiperszonikus rakéta jelent számottevő veszélyt az amerikai hordozókra, ezen kívül folyamatban van még több olyan hajóról és tengeralattjáróról indítható fegyverrendszer fejlesztése is, melyek pontos képességeiről még csak találgatni tudnak a nyugati elemzők.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!