Mikor vonulhat valaki nyugdíjba? Mennyi állami nyugdíjat fogok kapni várhatóan? - Kalkulátor

Az öregségi nyugdíj egy olyan saját jogú nyugellátás, amely meghatározott életkor (öregségi nyugdíjkorhatár) elérését követően, meghatározott szolgálati idő megszerzése esetén jár. Mindkét jogosultsági feltételnek együttesen kell teljesülnie Magyarországon. De hogyan is van ez most? Mennyi is a pontos nyugdíj korhatár és az hogyan változott a törvény szellemében? Mennyi szolgálati idő az, amely teljes jogú nyugdíj ellátásra jogosít ma valakit Magyarországon? A ProfitLine cikkéből kiderül, és a cikk végén található nyugdíj kalkulátorok segítségével személyre szabottan kiszámolható.

Az öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, legalább 20 év szolgálati időt szerzett és biztosítással járó jogviszonyban sem belföldön, sem külföldön nem áll.

Öregségi résznyugdíjra jogosult az a személy, aki húsz év szolgálati idővel nem rendelkezik, de legalább tizenöt év szolgálati időt szerzett, a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és biztosítással járó jogviszonyban sem belföldön, sem külföldön nem áll.

Melyek az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárok?

Az öregségi nyugdíjra jogosító korhatár az 1952. január 1-je előtt születetteknél – nők és férfiak számára – egységesen a 62. betöltött életév. 2010. január 1-jétől fokozatosan 62-ről 65 évre emelkedik az öregségi nyugdíjra jogosító nyugdíjkorhatár.

Az alábbi kalkulátorok segítségével kiszámíthatja a fontosabb nyugdíjjal kapcsolatos adatokat.

Mikor mehetek nyugdíjba? - KALKULÁTOR ITT

Mennyi állami nyugdíjat fogok kapni várhatóan? - KALKULÁTOR ITT

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!