Már nem jut elég oxigén a halaknak a tavakban

Több száz tó vizének oxigénszintje csökkent az elmúlt négy évtizedben az Egyesült Államokban és Európában – figyelmeztetnek kutatók, akik szerint a fogyatkozó oxigénszint fokozott halpusztulást, algavirágzást és metánkibocsátást eredményezhet.

A Nature című folyóiratban publikált tanulmány készítői csaknem 400 tó vízének hőmérsékletét és oldottoxigén-szintjét elemezték. Megállapították, hogy a vizsgált tavak felszíni vizeiben átlagosan 5,5 százalékkal, a mélyebb vizekben 18,6 százalékkal csökkent az oldott oxigén szintje.

Craig E. Williamson, az ohiói Miami Egyetem biológiaprofesszora, a tanulmány társszerzője szerint az eredményeik azt sugallják, hogy az éghajlatváltozás okozta melegedés és az emberi tevékenységek miatt egyre csökkenő víztisztaság az oka az oxigénszint fogyatkozásának.

A mélyebb vizek oxigénszintjének csökkenése komoly fenyegetést jelent az olyan vízi élőlényekre, amelyek érzékenyebbek a hőmérséklet emelkedésére,

mint például a hidegvízi halak. A nyári hónapokban ezek a teremtmények a hűvösebb mélyebb vizekbe vonulnak vissza, ám ha ezek oxigénben szegények, akkor a halak nem maradnak életben.

A vizsgált tavak nagyjából negyedénél a felszíni vizek oxigénszintjének emelkedését észlelték a kutatók, ami ugyancsak rossz jel, mert valószínűleg a fokozott algavirágzással van összefüggésben. Ezekben a tavakban a mélyebb vizek oldottoxigén-szintje nagyon alacsony, sok faj számára lakhatatlan volt. Kutatások szerint az ilyen oxigénhiányos tavakban az üledékből metán szivárog.

A tanulmány az európai és amerikai tavak mellett egy japán, valamint néhány új-zélandi tóra is kiterjedt.

A szakemberek szerint valószínűleg a világ más tavaiban is csökken az oldott oxigén szintje, aminek az az oka, hogy az éghajlatváltozás okozta melegedés miatt csökken az oxigén vízoldhatósága - írja az MTI.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!