Kutatók egy eddig ismeretlen emberfaj koponyájára bukkantak

A Homo longinak keresztelt fajnak szinte négyzet alakú szemgödrei voltak, a fogaik pedig szokatlanul nagyok voltak.

Kínai kutatók egy olyan ősi koponyát tártak fel, amely az eddigi vizsgálatok szerint egy teljesen új emberfajhoz tartozhat – írta a BBC-re hivatkozva a hvg.hu. A szakemberek szerint jelentős felfedezésről van szó, de azt, hogy mennyire, még nem sikerült meghatározni.

A koponya érdekessége, hogy nem is most találták: még 1933-ban fedezte fel egy építőmunkás a Kína északkeleti részén található Harbinban, ahol egy híd építésénél segédkezett. A folyót Songhou-nak nevezik, ami lefordítva annyit tesz: „fekete sárkány”. Innen az embertípus neve is.

A munkás úgy gondolta, hogy a lelet sok pénzt érhet, ezért hazacsempészte, hogy ne kerülhessen a japán megszállók kezébe. (A város akkoriban japán megszállás alatt állt.) A koponyát később egy családi ház mellett álló kútba tették, ahol mintegy 80 éven át senki sem bolygatta. A férfi csak azután árulta el, hogy mit rejteget, miután megbetegedett, az információ pedig a tudósokhoz is eljutott.

A kutatók úgy tartják, hogy a „sárkányember” (ők maguk emlegetik így) egy olyan embercsoportot képvisel, amely hozzávetőlegesen 146 ezer évvel ezelőtt élhetett Kelet-Ázsiában. A kutatók eddig elvégzett elemzése szerint a Homo longinak nevezett faj inkább a Homo sapiensszel áll közelebbi rokonságban.

Mivel a lelet nagyszerű állapotban maradt fenn, több vizsgálatot is végeztek rajta. Az már például elmondható, hogy a Homo longi fejszerkezete igen különleges volt: a szemgödrei szinte négyzet alakúak voltak, a szája széles, a fogai pedig hosszúak. Az agya viszont akkora volt, mint a mi fajunké. A tudósok emellett úgy vélik, hogy a „sárkányember” kimondottan robusztus megjelenésű volt, azt azonban nem tudni, hogy miként élt, mert a koponyán kívül más nem került elő.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!