Elemző: A Jobbik olyan szavazókat akar visszaszerezni, akiket már rég elveszített

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a Jobbik viselkedése a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban rávilágít az ellenzéki összefogás törékenységére - írja a Mandiner.

„Nagyon érdekes a Jobbik viselkedése a pedofiltörvény kapcsán, hiszen olyan szavazókat igyekeztek megszólítani annak támogatásával, akik már réges régen elhagyták az egykori nemzeti pártot” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik megszavazta a pedofilellenes gyermekvédelmi törvényt, szembemenve ezzel az ellenzéki összefogás többi pártjával.

Deák kiemelte, hogy több közvélemény-kutatás szerint is a Jobbik 2018-as szavazóinak a nagyrésze már a Fidesz táborában van. Hozzátette: Jakab Péter „botránypolitizálásával” leginkább a Momentumtól és a Demokratikus Koalíciótól szerzett új szavazókat. Ezzel kapcsolatban vonja le a következtetést, hogy „nem volt logikus döntés szembemenni a balliberális szivárványkoalíció álláspontjával a Jobbiknak, hiszen azzal szavazókat veszítenek”.

Az elemző elmondta, hogy a Jobbiknak a viselkedése rávilágított az ellenzéki összefogás törékenységére.

„Ha ilyen fontos kérdésekben sem tudnak közös nevezőre jutni, akkor hogyan tudnának például egy költségvetést elfogadni, ha esetleg kormányra kerülnének?” – tette fel a kérdést Deák. Hozzátette azt is, hogy nem az LMBTQ-téma az egyetlen, amely töréspontot jelent a hatpárti koalícióban. Mint mondta: „(A)z Orbán-gyűlöleten túl nem sok minden köti össze ezeket a pártokat, ami egy választás során várhatóan nem lesz elég, hiszen a választók világos víziót, jövőképet és kormányzóképességet várnak el a parlamenti választáson induló politikai erőktől”

A Fidesz májusban benyújtott egy törvényjavaslatot, amely a pedofil bűnelkövetőkkel szemben szabott ki szigorúbb büntetéseket. Ezt később kiegészítették olyan rendelkezésekkel, amelyek többek között megtiltanák a homoszexualitás népszerűsítését az iskolákban 18 életévüket be nem töltöttek számára. A törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadta június 15-én. A Fidesz-KDNP mellett a jobbikos képviselők is igennel voksoltak a jogszabálytervezetre.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!