Donáth Anna: Nemmel szavazunk a magyarokat hátrányosan megkülönböztető "vakcinaútlevélre"

Nemmel szavazunk a magyarokat hátrányosan megkülönböztető "vakcinaútlevélre". Mivel az Európai Parlament elé beterjesztett javaslat szerint csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott védőoltással beoltottaknak törlik el automatikusan uniós szinten az utazási korlátozásokat - írta közösségi oldalán Donáth Anna. A  Momentum EP-képviselője szerint több millió magyar kerülhet hátrányos helyzetbe, mivel a Sputnik V és a Sinopharm tekintetében a korlátozások eltörlése nem kötelező. A tagállamokra bíznák a döntést, akik határozhatnak úgy, hogy eltörlik azokat, de akár úgy is, hogy fenn tartják őket. 

Donáth Anna bejegyzésében megjegyzi: természetesen ez nem jelenti azt, hogy a kínai vagy orosz védőoltással oltottak nem tudnak utazni Európán belül, csupán azt, hogy az adott tagállam szabályai szerint elképzelhető, hogy negatív tesztet kell felmutatniuk vagy karanténba kell vonulniuk beutazás esetén - szemben a nyugati védőoltással oltottakkal, akik ez alól automatikusan mentesülnének.

"A kormánynak hónapok álltak a rendelkezésére, hogy lépjen az ügyben és megkönnyítse magyarok millióinak az életét. Például azzal, hogy eléri, a kínai és orosz gyártó minél gyorsabban szerezze meg az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. Akkor végre a magyar emberek profitálnának abból, hogy Orbán Viktor olyan szívélyes kapcsolatban áll keleti diktátorokkal. Vagy azzal, hogy a külügyminiszter első körben az EU tagállamaival köt kétoldalú szerződést a keleti védőoltások elfogadásáról. De az is sokat segítene, ha a kormány végre hajlandó lenne biztosítani az ingyenes tesztelés lehetőségét azoknak, akiket keleti védőoltással oltottak." - jelentette ki a Momentum politikusa.

A járvány legutolsó hulláma lassan valóban véget ér, de a magyar emberek továbbra is komoly nehézségekkel néznek szembe - magyarázta. "A járvány következményei még jó ideig velünk lesznek, nincs vége a munkának, ha a kormány most hátra is dőlt, mint aki jól végezte dolgát. Az Európai Parlamentben azonban továbbra is azon dolgozunk, hogy segítsük azokat, akik egészségügyi okokból nem vehetik fel a védőoltásokat és azokat is, akik kínai és orosz védőoltással oltottként, önhibájukon kívül mégis kiszorulnak a karanténmentes utazásból." - zárta bejegyzését Donáth Anna.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!