Az ENSZ szerint 2030-ra legyőzhető az AIDS


Negyven évvel a betegséget okozó HIV-vírus felfedezését követően az ENSZ valószínűsíti, hogy egy évtizeden belül legyőzhető a kór - írja az Infostart.

Az UNAIDS adatai szerint legalább negyven olyan ország van, amely jó eséllyel 90 százalékos esést fog elérni 2030-ra az AIDS mortalitása terén – közülük kilenc Afrikában található. Jelenleg világszerte 37,6 millió ember él AIDS-szel, közülük 27,4 millió részesül valamilyen kezelésben. 2010-ben még csak 7,8 millió mondhatta el ezt magáról.

Azóta, hogy 2001-ben megfizethető és minőségi kezeléshez lehet hozzájutni, körülbelül 16,2 millió ember halálát sikerült megelőzni – írja a MedicalXpress. Az elmúlt évtizedben az antiretrovirális terápiáknak hála 43 százalékkal csökkent az AIDS-halálozások száma.

Akad még ugyanakkor tennivaló: jelenleg ugyanisaz AIDS a vezető halálok a szubszaharai térségben élő 15-49 éves nők körében.

A régióban a 15-19 év közti új fertőzöttek körében hétből hat tinédzserlány.

Winnie Byanyima, az UNAIDS vezetője hisz abban, hogy 2030-ra el tudják érni céljukat: a jól teljesítő országokegyértelműen kijelölik az utat a többi állam előtt.

"Arra kérjük a kormányokat, hogy összpontosítsanak azokra az egyenlőtlenségekre, amelyek megakadályozzák az emberek hozzáférését a terápiához. Ha ezeket a hiányosságokat a leginkább veszélyeztetett csoportok esetében megszüntetik, akkor 2030-ra véget vethetünk az AIDS-nek" – mondta.

Az UNAIDS 2025-re új célokat is kitűzött: azt szeretné elérni, hogy a terápiás lehetőségek a rászorulók 95 százalékának váljanak elérhetővé.

Emellett szeretné 370 ezer alá szorítani az évente felfedezett friss fertőzöttek számát, a halálozást pedig 250 ezer fő alá. Mindehhez évi 29 milliárd dolláros befektetésre van szükség a becslés szerint.

Byanyima mindennek eléréséhez ugyanazt a politikai eltökéltséget kérte a világ államaitól, amivel a koronavírus elleni küzdelmet felvették.

Elmondta, hogy a koronavírus okozta válságnak számos aggasztó hatása volt: a legnagyobb HIV-terheléssel küzdő országok egészségügyi rendszerét is leterhelte a vírus, miközben a terápiákhoz való hozzáférés a zárlatok miatt nehezebbé vált.

"Felszólítom a világ minden aktivistáját, hogy újítsuk meg energiánkat és lendületünket, hogy 2030-ra elérjük az AIDS felszámolását" – mondta.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!