A Kúria elnöke szerint alkotmányos puccs készül Magyarországon

A Kúria elnöke úgy véli, alkotmányos puccs szerveződik Magyarországon. Az ellenzék szerint nem egészen világos, hogy mire gondolt Varga Zs. András, azonban számos kérdést vet fel a nyilatkozata, ugyanis alapvető elvárás lenne, hogy politikailag semleges maradjon. Lattmann Tamás jogász az ATV Híradónak azt mondta: ha a kúria elnökének tudomása van ilyen szerveződésről és mégsem tett feljelentést az ügyben, akkor börtön-büntetés elé nézhet.

Schmitt Pál 2011-ben írta alá az alaptörvényt. Ezt a kormánypártok azóta összesen 9 alkalommal módosították. Most "Az Értékek és intézmények a tízéves alaptörvényben" című konferencia megnyitóján az Alkotmánybíróság elnöke, Sulyok Tamás és a Kúria elnöke, Varga Zs. András is arra hívták fel a figyelmet, hogy valakik támadják az alkotmányt. Arról azonban konkrétan egyikük sem beszélt, hogy pontosan kik terveznek ilyet.

"Az alkotmányozást, majd az alkotmány módosítást korábban is nevezték alkotmányos puccsnak, ám ennek állandóvá válása, majd az, hogy annak ellensúlyozására valóban alkotmányos puccs nyilvános megtervezése folyik, nem volt előrelátható" - fogalmazott Varga Zs. András.

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője az ATV Híradónak azt mondta, hogy nem tudják, hogy mire gondolhatott pontosan Varga Zs. András. De Magyarországon nem az ellenzék készül alkotmányos puccsra, ellentétben Orbán Viktorral és a kormányával, akik ezt hajtották végre például azzal, hogy elfoglalták a jogállamiság összes intézményét.

"Mi azt szeretnénk, ha az országba visszatérnének a jogállamiságnak a garanciái, visszatérjen a biztonságos, pártatlan ítélkezés a magyar bíróságokba, hogy ne egy érdekkör, ne egy párt próbálja elfoglalni a Kúrián keresztül a bíróságokat" - jelentette ki Lukács László György.

Arató Gergely a DK országgyűlési képviselője szerint az ellenzéknek határozott szándéka, hogy megváltoztassa a jelenlegi alaptörvényt, ugyanis annak nincs politikai legitimációja. A politikus úgy látja, számos kérdést vet fel a Kúria elnökének nyilatkozata, ugyanis alapvető elvárás lenne, hogy politikailag semleges maradjon.

"A Demokratikus Koalíció álláspontja, hogy nem maradhat ezután a nyilatkozat után a Kúria elnöke a helyén, mert ez önmagában is befolyásolja az igazságszolgáltatás függetlenségét" - hangsúlyozta Arató Gergely.

Lattman Tamás jogász szerint az alkotmányos puccs az alkotmányos rend megdöntésére irányuló erőszakot vagy szerveződést jelenti. Ilyen például, ha valaki fegyvereket kezd felhalmozni, hogy megdöntse a magyar kormányt.

"Ha erre gondolt, és erről neki megalapozott tudomása van, akkor neki ebben a kérdésben régóta feljelentést kellett volna tenni, ugyanis a hatályos büntető törvénykönyv szerint az ilyen bűncselekmény esetében feljelentést köteles tenni. Tehát ha ő tud ilyenről, és nem tett feljelentést, akkor börtönbüntetés elé fog nézni, ami nem tudom, hogy mennyire reális" - fejtette ki a szakember.

Szerinte azonban a Kúria elnöke vélhetően nem erre utalt, hanem azokra a hangokra, akik az utóbbi időben az Alaptörvényt kritizálták. Hozzátette: őket azonban így politikailag önkényes módon próbálta a beszédében belekényszeríteni egy ahhoz nem illő jogi kategóriába.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!