108 pedagógus halt meg koronavírus-fertőzés miatt Magyarországon

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy több mint száz pedagógus az életével fizetett a 2021-es tanév sikeréért, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn közleményében ünnepelt. 

A 168.hu beszámolója szerint a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a tankerületi központoktól, illetve a szakképzési centrumoktól közérdekű adatigényléssel kikért adatok szerint 2020. szeptember 1. és december 31-e között összesen 108 pedagógus halt meg koronavírus-fertőzés miatt. 

A kormánynak nem az lett volna a dolga, hogy a pedagógusok hivatástudatára építsen. Az lett volna a természetes, ha a döntéshozók biztosítják a megfelelő körülményeket. Ez nem történt meg

– közölte Szabó Zsuzsa. A PSZ elnöke elmondta, hogy járványügyi követeléseik között szerepelt egy egyszeri, mindössze 100 ezer forintos kompenzáció, amit a digitális munkarendben résztvevő tanárok a saját költségeik fedezéseire kaphattak volna, de a kormány még csak tárgyalni sem volt hajlandó erről.

Szabó Zsuzsa emlékeztetett, hogy a tanárok mielőbbi tesztelésére hónapokig kellett várni, valamint azok számára, akik megbetegedtek, csak szórványosan valósult meg a táppénz 100 százalékos kifizetése. A PSZ táppénz ügyében tett közérdekű adatigényléséből kiderült, hogy 2020 szeptembere és decembere között 30,4 ezer pedagógus volt táppénzen, közülük 305-en kapták meg a 100 százalékos juttatást. Annak ellenére, hogy Kásler Miklós tavaly azt mondta, mindenkinek jár a 100 százalékos táppénz, aki koronavírus-fertőzés miatt maradt otthon.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!