Vona: ezért volt érdemes Fekete-Győr Andrásnak elindulni az előválasztáson

Vona Gábor 5 érvet sorolt fel, hogy szerinte miért volt érdemes Fekete-Győr Andrásnak elindulni az előválasztáson.

"Sokan értetlenkedtek, hogy miért a nagyon fiatal és még tapasztalatlan Fekete-Győr Andrást indította a Momentum a miniszterelnök-jelölti versengésben, miért nem kerestek maguknak egy idősebb szakértőt a holdudvarukból, vagy valamelyik népszerű uniós képviselőnőjüket. Különösen igazolva látták néhányan az értetlenkedésüket, amikor a párt elnökének kampányába becsúszott néhány kommunikációs baki." - írta közösségi oldalán a Jobbik korábbi elnöke.

Véleménye szerint azonban a lehető legjobb döntést hozta a Momentum. 

Íme 5 érv, hogy miért gondolja így:

1. A Momentum a DK és a Jobbik mellett igényt tart a legerősebb ellenzéki párt szerepkörére, amely versengést a jelenlegi választási együttműködés ugyan elfedi, de ettől az még a háttérben folyik. Minden párt számára egy ilyen helyzetben a leglogikusabb, ha a tagság által megválasztott vezetőjüket előre tolják, ezzel mutatva erejüket. Erre pedig kevés jobb lehetőség van, mint egy miniszterelnök-jelölti kampány. Egy külsős jelölt beemelése hatalmas butaság lett volna.

2. A magyar politika még mindig egy macsó világ. A társadalomban pedig a nyugati országokhoz képest sokkal kisebb elfogadottsága lenne egy női jelöltnek. A két uniós képviselőnő ráadásul maga sem mutatott túl nagy belpolitikai aktivitást, úgy tűnik, ők sem ambicionálták ezt a feladatot. Fekete-Győr Andrásban ellenben sokan vélik felfedezni a fiatal Orbán imázsát, ami minden kockázata és negatívuma ellenére egyúttal erőt is sugárzó toposz.

3. A miniszterelnök-jelöltek mezőnyében egyedül a Momentum elnöke épít tudatosan a fiatalságra. Bár koruk alapján akár mások is megtehették volna ezt, de ők inkább a nagyobb számú és biztosabb szavazónak számító közép- és nyugdíjas korosztályra céloznak. Ez viszont piaci rést nyitott az amúgy is legfiatalabb Fekete-Győr Andrásnak, aki jól láthatóan tudatosan is épít az ifjúsági tematikákra.

4. A másik négy jelölt minden lapját ’22-re tette fel. Ezért számukra csak a győzelem lehet opció. A többi jelöltnek egy vereség ugyanis a saját személyes vereségét is jelenti. Fekete-Győr Andrásnak azonban nem ez az utolsó tölténye. És a pártja is mind program, mind önálló karakter, mind társadalmi tartalékok tekintetében a többiek előtt áll, amely a választások utáni világban majd döntő lehet. Fekete-Győr Andrásnak ezért most nem kell nyernie, bőven elég a tisztes helytállás és brandépítés.

5. Akár sikerül a második fordulóig eljutnia, akár nem - egyelőre az utóbbi látszik valószínűnek -, a Momentum elnöke adott pillanatban vissza tud lépni valaki javára. (Ahogy Vona meggyőződése szerint visszalépésre készül Jakab Péter és Márki-Zay Péter is az első forduló után Karácsony Gergely javára.) Ez pedig az egyéb területeken – választókerületek, listaállítás, kormányzati feladatkörök stb. – alkupozíciót nyit majd a számára és a Momentumnak is.

Fekete-Győr András tehát azzal, hogy elindult miniszterelnök-jelöltnek, azt az egyedül logikus és jó döntést hozta meg, amely mind neki személyesen, mind az általa vezetett pártnak a leghasznosabb volt - zárta bejegyzésér Vona Gábor.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!